Már csak 57 évet kell aludni, és jön a fúziós erőmű!

Elszörnyedve olvasom a Qubiton, hogy már a vízenergia is káros, szennyező és környezetromboló dolog. A nap- és szélenergia, valamint a tengermozgások energiája pedig nehezen kiaknázható és nehezen tervezhető energia, ami nem tudja gyorsan és teljeskörűen kiváltani a bolygónkat melegítő fosszilis energiára épülő erőműveket és a baj esetén igen durva károkat okozó atomerőműveket. Jézusmária, hát mi lesz akkor velünk? Minden napra jut egy hír arról, hogy billen épp át a világ az emberiség tevékenysége hatására élhetőből élhetetlenné. Nagyon kéne valami tiszta energiaforrás, mert ha a kényelmünkből nem akarunk engedni, a létszámunkat pedig érthető okokból nem szeretnénk hirtelen erőteljesen csökkenteni, nemigen látszik a kiút a szoruló hurokból.

Ez a valami sok-sok éve már a fúziós energia szokott lenni, amivel csak egy baj van: amióta élek, mindig 30-40 év múlva lesz majd kész. Utánanéztem, most is ez-e a helyzet. Hát sajnos nem. Most már épp 60, pontosabban 57 évnyire vagyunk attól, hogy az első üzleti alapon működő fúziós reaktor elinduljon. Pedig elvben már minden összeállt.

Az ITER épülő reaktor-épülete légifotón (Kép: ITER)

Az ITER, a világ legismertebb fúziós reaktor-projektje az EU, Kína, az USA, Japán, Dél-Korea és Oroszország közös vállalkozása. A szervezet már be is rendelte azokat a hatalmas szupravezető mágneseket (18 darabot), melyek iszonyatosan erős, a Föld felszíni mágneses erőterét nagyságrendileg milliószorosan meghaladó térerejű mágneses mezőt generálva tartják majd egyben azt a plazmát, amelynek hőmérséklete lehetővé teszi a kétféle hidrogén-izotóp, a deutérium és a trícium magfúzióját. A fúzió során felszabaduló hőenergiából hagyományos gőzturbinák termelnek majd elektromos energiát. Az ITER új reaktora, ez a 23 ezer tonnás, hatvan méter magas épületben elhelyezett csoda a tervek szerint 2025-ben indul majd el.

Na de.

Innen még húsz évre becsülik a laborszerű körülményektől az ipari felhasználásig tartó további fejlesztés, finomítás időigényét, az pedig, hogy világszerte értelmezhető mennyiségben épüljenek meg és kezdjenek termelni a hagyományos erőműveket leváltó fúziós erőművek, még vagy húsz év. Mármint azok szerint, akik egyáltalán hisznek ebben az egészben, és nem gondolják úgy, hogy nem 57 év múlva, hanem inkább soha nem lesz a kereskedelmi fúziós erőműből semmi. Azt hiszem, erre az egészre nem is lehet másként reagálni, minthogy:

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.