Most akkor irtjuk a parlagfüvet vagy termesztjük?

Sajnos úgy tűnik, a parlagfű elleni hatékony védekezéshez idén nem volt elégséges módszer önmagában a júniusi jogszabály-változás, mely szerint már egy tő parlagfű is alap a büntetésre az ingatlantulajdonossal szemben. Az is kellene ugyanis a pollenkoncentráció csökkentéséhez, hogy ha már nem is irtjuk, de legalább ne termesszük nagyüzemi módszerekkel ezt a kedves növényt. De termesztjük. Az alábbi képeket tegnap lőttem Bodmér község mellett, Budapesttől kb. 50 kilométerre.

Kukorica, egy kis kései aratás utáni alig gyomos tarló, majd egy komplett tábla közel 100%-os parlagfű, majd ismét kukorica
Hogy a tábla méreteit érzékeltessem, leparkoltam a kocsimmal az ültetvény sarkába. Több hektáros egybefüggő, dúsan virágzó mezőről van szó
Tessék, közelebbről is: szép, zsenge, kései kelésű parlagfű, nem magas, de vígan ontja a pollent

A csodaszép táblát bejelentettem a hivatalos bejelentőrendszerben, bár természetesen ennek semmi értelme, hiszen az egész országot be lehetne jelenteni. A rendszer működik: már kaptam SMS-t. Korábbi tapasztalataim alapján legfeljebb hetek kérdése, hogy esetleg tényleg kimenjen ide egy munkagép, és egy kaszálással helyet csináljon a következő parlagfű-nemzedéknek. Itt, ebben a táblában. A többi sok tízezer gazos hektáron persze virulhat tovább a gyom boldogan.

Allergiások: ettől tüsszögtök elsősorban, nem a szomszéd néni/bácsi kertjében a fűnyíró alatt elférő pár centis tőtől. Márpedig a szántókon mára hihetetlen mértékben elterjedt parlagfű ellen nemigen van reális védekezési lehetőség. Az egyszikűvel bevetett táblákon még csak-csak lehet(ne) szelektív gyomirtóval permetezni, de a kétszikűek között a tenyészidőben nem nagyon van erre megoldás. A szántók, tarlók újra és újrakaszálásának költsége pedig többe kerülne éves szinten, mint a termények előállításához szükséges gépmunka, nem beszélve az ezzel járó extra gázolaj-szükséglettel, amit szintén nem valami szerencsés elégetni ezekben az üvegházhatásos időkben.

Szóval szerintem kitűzhetjük a fehér zászlót, Magyarországon győzött a parlagfű. Próbáljuk meg élvezni a szimptómákat, az államnak meg szóljunk, hogy nyugodtan törölje a törvények közül a parlagfűvel kapcsolatos szankciókat. Úgyse jók semmire, csak arra, hogy még egy paragrafus kriminalizálja gyakorlatilag az össze hazai kertes ingatlan-tulajdonost.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.