A fenntarthatóság idei magyar bajnokai

Hétfőn adták át az 1999. óta megrendezett Energy Globe Award idei hazai futama, az E.ON Energy Globe díjait. A díj a fenntarthatóságot és az energiahatékonyságot leginkább szolgáló ötleteknek, kezdeményezéseknek jár, a hazai győztesek mennek tovább a nemzetközi döntőbe, amit az energiavilág „Oscar-díjaként” is szoktak emlegetni. Az idei hazai pályázaton az E.ON hat kategóriában kereste az innovatív ötleteket, a szakmai zsűri által kiválasztott döntősök a leadott közönségszavazatok alapján nyerték el a kategóriadíjakat. 

Az „Egyéni kezdeményezés” kategóriában a pécsi Zöld Folt Közösségi Kert bizonyult a legjobbnak: lelkes pécsiek egy elhanyagolt, szemetes belvárosi foghíjtelket formáltak szép és hasznos területté.

Az „Épület” kategória győztese az EcoLodge nevű klímasemleges üdülőhely a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Irotán, amit kizárólag használt, illetve újrahasznosított anyagokból építettek fel, napkollektorok állítják elő a melegvizet, biológialag kezelik a szennyvizet, az áramot napelemek termelik, és még az úszómedence is vegyszermentes: az EcoLodge víztározójában növények tisztítják a vizet. 

A „Jövő generációja” kategóriában egy környezetvédelmi oktatóterem, a pécsi Öko-Kuckó kapta a díjat. Ők játéktáblákon és interaktív foglalkozásokon mutatják be a természet, az energia, a vásárlás-fogyasztás és a hulladékkezelés témáit. A kuckót óvodai csoportok, iskolai osztályok, fiatalok és családok látogathatják. 

A „Vállalat” kategória nyertese a Terrán GENERON napelemes tetőcserép, melyben a napcellákat közvetlenül az egyedi tetőcserepek felszínére helyezik, így azok megjelenése és felhelyezése szinte megegyezik a hagyományos tetőcserepekkel.

A napelemcellákkal dolgoztak az „Ötlet” kategória díjazottjai is. A SOL-ART névre hallgató úszó napelemtáblák akár elektromos hajók töltésére, kikötők energiaellátására is használhatók. Vagy akár még életmentésre is: baj esetén a nyílt vízen áram segítségével a tengervíz ivóvízzé alakítja, az elektromos energiával táplált rádió pedig GPS-jeleket küldhet a mentőcsónak hollétéről.

Az „Önkormányzat” kategória győztese Hernádszentandrás Község Önkormányzata lett. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei község ökogazdálkodási rendszert alakított ki, amit BioSzentandrásnak neveztek el. Zöldségeket, gyümölcsöt, fűszernövényeket termesztenek, azokból szörpöket, lekvárt, aszalványokat állítanak elő, egyedi kézműves termékeket készítenek, erre épülő szolgáltatásokat alakítottak ki. A gazdaságot az önkormányzat nonprofit kft-je és egy szociális szövetkezet működteti, megélhetést biztosítva a helyi közösség sok tagjainak is. Ők kapták a fődíjat, egy Nissan Leaf elektromos autót, amit egy éven át használhatnak.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.