Feltalálták a zöldebb, energiatakarékosabb Bitcoint

Az emberek jó részének fogalma sincs arról, mi az a Bitcoin, pláne, hogy miként is jön létre és működik ez a nemhivatalos, de azért egész jól működő fura elektronikus fizetőeszköz (Wiki-szócikk magyarul). De nem vagyunk egyformák: van olyan ember is, aki nemhogy érti, mi ez az egész, hanem már azon ügyködik, hogy lehetne zöldebb az alternatív pénzügyi rendszer.

Bram Cohen, a BitTorrent alapítója nem elégedett a Bitcoin keletkeztetésének és forgalmának hatékonyságával. Azt állítja, egy Bitcoin-tranzakció során elhasznált elektromos energia elég lenne egy amerikai háztartásnak egy hétre(!), holott a virtuális pénz kezelését meg lehet oldani kellő hitelességgel más módon is. A Bitcoin előállításának nagy energiaigénye részben maga a garancia a hamisítás ellen, de torzítja is a Bitcoin-piacot, mert ahol a legolcsóbb az energia, olcsóbb a Bitcoin-bányászat.

Cohen Chia Network néven olyan céget alapított, amely környezetterhelő energia-pocsékolás helyett szabad tárhely-kapacitásra és időre, mint erőforrásokra építkezve állítaná elő az új fizetőeszköz-egységeket. Jó, ezt nyilván én sem értem, de a logikát igen: Cohen végülis ugyanúgy javítaná most a Bitcoin-rendszer hatékonyságát, mint annak idején, a 2000-es évek elején javította a fájlcsere hatékonyságát, amikor megalkotta a torrentezés rendszerét.

Cohen a Chia, mint alternatív, zöldebbvirtuális pénzrendszer, vagy mi elindítását a jövő év végére ígéri. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.