Elon Musk napelemekkel hozná rendbe az összedőlt puerto rico-i áramszolgáltatást

Puerto Ricóban jelenleg a háztartások úgy tíz százalékában van áram, Ricardo Rossello kormányzó pedig azt mondta, még egy hónap múlva is talán ha a lakások negyedében sikerül helyreállítani az elektromos energia-szolgáltatást, amit teljesen tönkrevágott a szeptemberi hurrikán.

Elon Musk is meghallotta ezt a hírt, és finoman köhintett egyet: ha Puerto Rico úgy gondolja, a régi, amúgy is korszerűtlen elektromos hálózat helyett tudna ám valami sokkal érdekesebbet javasolni. Napelemekkel és Tesla-féle PowerWall energiatárolókkal sokkal korszerűbb, decentralizált lakossági energia-hálózatot lehetne létrehozni, ami egyrészt gyorsan kiépülhet, másrészt egy esetleges újabb időjárási katasztrófát sokkal kevésbé sínylene meg a rendszer, mint a klasszikus központosított energiaszolgáltatás.

Elon Musk

Musk nem a levegőbe beszél. Cége Hawaii-on és Amerikai-Szamoán már sikerrel épített ki hasonló hálózatot - igaz, Puerto Ricónál lényegesen kisebb és kevesebb lakosú szigeteken. Ausztráliában pedig sikerrel zajlik épp egy nagyobb projekt: Musk azt mondta, hogy a helyi energiaellátási gondok orvoslására letelepítik a világ legnagyobb, 100 MWh kapacitású lítium-ion akumulátorát, méghozzá 100 napon belül, és ha nem sikerül tartani a határidőt, nem kérnek pénzt a munkáért. Az üzlet megköttetett, a telepítés zajlik, szeptember 30-án Muskék végeztek a munka felével és úgy néz ki, sikerül is tartaniuk a határidőt.

Rossello kormányzó élénk érdeklődést mutatott Musk javaslata iránt; még ma jelezte, hogy találkozni kíván a villanyautó-, napelem-, akku- és űrhajóépítő vállalkozóval.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.