Borsodban nyúl módjára szaporodnak a napelemek

A kormány több mint hatmilliárd forintos támogatást biztosít két fotovoltaikus erőmű megépítéséhez Oroszlány és Felsőzsolca határában. A nemzeti fejlesztési miniszter által ellenjegyzett határozat azonnali támogatásról biztosítja a beruházó MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Korlátolt Felelősségű Társaságot.

Hungarowind? Szélerőmű? Csak elsőre tűnik ellentmondásosnak!

"2002-ben alakult meg az MVM Hungarowind Szélerőmű Üzemeltető Kft., amely nevéhez híven egy Győr- Moson-Sopron megyei szélparkban termel áramot az állami tulajdonú MVM-csoport tagjaként. 2015-ben azonban a cég rárepült a naperőmű-építésre is. Akkor a VS.hu írta meg, hogy a kormány az MVM Hungarowindre szabta azt az uniós pályázatot, aminek az önkormányzati és állami szerveket ellátó napelempark létrehozása volt a célja. Ebből épült meg a 2016 tavaszán felavatott pécsi naperőmű, aminek összköltsége közel 5 milliárd forint volt, amiből 4,2 milliárdot az EU fizetett." - írta az átlátszó.

Tehát a régi mumus a napenergia, amiről L. Simon László pár éve még azt nyilatkozta, hogy "azért nem lehet nap- és szélerőművekre alapozni, mert áramra éjszaka is szükség van, valamint akkor is, amikor nem fúj a szél." rehabilitálódott.

Oroszlány külterületén, a Bokodi-hűtőtó mellett 17,208 megawatt névleges teljesítőképességű, fotovoltaikus erőmű épül, a megtermelt energiát a közcélú hálózatba táplálják.  

A Felsőzsolca és Onga közötti projekt keretében 73.920 db napelem és 462 db inverter kerül telepítésre, amelyek révén évente 20.748.753 kWh villamos energia értékesíthető a kötelező átvételi rendszerben. A beruházással a megújuló energiaforrásból előállított energiamennyiség évi 74 695,51 gigajoule-lal nő, és üvegházhatást okozó gázból 20 242,48 tonnával lesz kevesebb.  

 A felsőzsolcai beruházás támogatása 3.144.432.206 forint. (MTI, boon.hu, atlatszo.hu)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.