Ez a valaha volt legforróbb téli július a déli féltekén

A feljegyzések kezdete óta a legforróbb júliust regisztrálták az ausztrál télben az ötödik kontinens északi részén, ahol számos térségben 3-4,5 Celsius-fokkal volt magasabb az átlaghőmérséklet - közölte a nemzeti meteorológiai szolgálat.

Az Északi Terület több mint száz éve a legforróbb júliusát élte, a térség fővárosában, Darwinban csupán hat olyan éjszaka volt, amikor a hőmérsékleti minimum 20 Celsius-fok alatt volt. Darwinban általában több mint 18 ilyen júliusi éjszakát jegyeztek fel korábban - magyarázta Greg Browning meteorológus, hozzátéve, hogy a terület más térségeiben még melegebb volt.

Browning az ABC televíziónak elmondta, hogy az Északi Területen az elmúlt hat hónapban az átlagosnál magasabb hőmérsékleteket mértek annak ellenére, hogy az El Nino jelenség már tavaly véget ért. "Nem egy El Nino utáni meleg évről van szó, jelenleg egy semleges időjárási állapot van, de nagyon magas hőmérsékletekkel.

Nehéz megmondani, hogy ez lesz-e az új normális időjárás, vagy csak egy időleges eltérésről van szó" - tette hozzá. Browning szerint egész Ausztráliában 2017-ben számos rekordmagas időjárási adatot jegyeztek fel, ami a globális felmelegedés számlájára írható. (MTI)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.