Pár bálnafaj kipusztulhat a Trump kormány döntése miatt

Visszavont egy új természetvédelmi rendszabályt hétfőn a Trump-adminisztráció, a tavaly életbe lépett rendelkezéssel elejét akarták venni annak, hogy az Egyesült Államok nyugati partjai mentén élő veszélyeztetett bálnák, tengeri teknősök minél kevesebb egyede essen a vonóhálós halászat áldozatául.  

Az intézkedést 2015-ben maga a halászati ipar kezdeményezte együtt az érintett szövetségi államok kormányaival, a területükön élő törzsek vezetésével és a szövetségi hatóságokkal, és megvalósításához egy év múlva láttak hozzá. 

A Kalifornia és Oregon állam partjainál folyó vonóhálós kardhalhalászatot szigorították volna, hogy minél kevesebb hosszúszárnyú bálna, nagy ámbrás cet, rövidszárnyú gömbölyű-delfin, palackorrú delfin, kérgesteknős, álcserepes teknős, olajzöld fattyúteknős, közönséges levesteknős essen a több százméteres vonóhálók áldozatául. 

Az előírás lehetővé tette, hogy két halászati szezonra beszüntessék a kardhal halászatát, ha túl sok veszélyeztetett tengeri élőlény kerül a 20 hajót el nem érő halászflották vonóhálóiba.

A nemzeti tengeri halászati szolgálat a felmondást azzal indokolta, hogy nem indokolt az új védelem. "Ami a gazdaságosságát illeti, ennek a rendszabálynak sokkal jelentősebb lenne a hatása a halászati flottára, mint eredetileg véltük" - közölte Michael Milsteint, a rendelkezést felmondó szolgálat szóvivője.

A rendszabály által érintett bálnapopulációk némelyike néhány százra csökkent az elmúlt évtizedekben. 

Ez a csendes-óceáni fajok védelmét szolgáló egyik első rendszabály, amelyet a Trump-kormány felmondott. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.