Nyugodtan lehet kivágni a fákat, van helyette mohafal

A légszennyezettség csökkentése érdekében kísérleti jelleggel légtisztító utcabútort telepítenek a III. kerületbe. Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer polgármestere 6 hónapos próbaidőt javasolt, amit a képviselő-testület el is fogadott. 

Az intelligens informatikai megoldásokat is tartalmazó, önfenntartó CityTree helyéről egyelőre nem döntöttek, a kijelölésre "a levegőszennyezettség szempontjából legkritikusabb városi terek, a helyi lakosság által sűrűn használt terek, illetve az edukációra leginkább alkalmas elhelyezkedés hármas szempontrendszere alapján" kerül sor – áll a kerület közleményében.

Fontos döntés a helyszín kiválasztása, mivel a mohafal hatása a startup videója szerint 50 méter, tehát legfeljebb egy tér területén tudja szűrni a levegőt.

Az első légtisztító utcabútort 2015-ben Jénában helyezték el, és Oslo volt az első külföldi város, ahol telepítették az innovatív zöldmegoldást.

A légszennyezettség csökkentése főként a növények nitrogén-oxid-, szén-dioxid- és pormegkötő képessége által történhet: a kutatások szerint a mohák a legkritikusabb időszakokban, a téli szmogriadók idején is hatékonyan szűrik a levegőt. 

A mohák e tulajdonságát kihasználva fejlesztették ki Németországban azt a CityTree névre keresztelt innovatív terméket, amely 275 városi fának megfelelő levegőszűrésre képes. 

A mohafal a különböző mohafajok révén csökkenti a légszennyezettséget, továbbá a beépített digitális rendszereknek köszönhetően folyamatosan adatot gyűjt annak működéséről, és a fal információs felületén meg is jeleníti azt; így számszerűen is látható a pillanatnyi légszennyezettség és a mohafal teljesítménye.  

Innovatív, zöld, progresszív, akárcsak a Római parti mobilgát.