Megújuló energiával gyártani dízel kamionokat - bizarr, de szimpatikus fogadalom a Scaniától

Tüzesen süt le a nyári nap sugára / az ég tetejéről a Scania-gyárra. Egyebek mellett a jelenséget ismerte fel a svéd teherautó-gyártó, ezért a 2017-es Föld Órája alkalmából fogadalmat tett (a közleményt csak most kaptuk meg), miszerint üzemeiben világszerte átáll fosszilis energiahordozóktól mentes elektromos áram használatára. A céldátum: 2020.

Míg a magyar állam pillantnyilag a falopás adatainak kreatív felhasználásával próbálja kitrükközni magát a 2020-ig tett megújuló energia-részarány elérése alól, a Scania más utat választott. 2020-ra világszerte, ahol csak lehet, fosszilis energiahordozóktól mentesen előállított elektromos áram használatára tér át. 

A Scania egyik svédországi üzeme - arrafelé a víz -és szélenergia képes leginkább kiváltani a fosszilis energiákat

A vállalat dániai, franciaországi, norvégiai, lengyelországi és svédországi tevékenységeihez felhasznált összes elektromos áram már jelenleg is fosszilis energiahordozóktól mentes. Az átállás nem korlátozódik csupán a gyártóüzemekre, hanem a cég minden tevékenységére kiterjed, nem utolsósorban több száz Scania márkaszerviz működésére is. Skandináviában a Scania által felhasznált energia elsősorban vízerőművekből származik. Franciaországban és Lengyelországban a szél- és a napenergia a legelterjedtebb. 

Azokban az országokban, ahol nem szabályozzák az energiapiacot, a Scania nem tud fosszilis energiahordozóktól mentes forrásból elektromos áramot beszerezni. Ezekben az országokban a Scania egyéb rendelkezésre álló megoldásokat alkalmaz majd a szén-dioxid-kibocsátás ellensúlyozására.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.