Így szedi az emberiség mocskát a szemétkombájn a bícsen

Barcelona mellett láttam meg ezt a csodát, ahogy szép komótosan boronálta a homokot a Földközi-tenger partján. A traktor vontatta célgép egy beach cleaner, ami tíz centi mélyen forgatja át a homokot, kikapkodva belőle a kagylótöredéket és főként a teméntelen műanyagszemetet. Valahogy így:

Félreértés ne essék: ez nem helyben keletkezett szemét, hanem a világszerte agyonmocskolt tenger hozta ki a partra. Hátborzongató belegondolni, hogy még szezonon kívül is, egész évben olajat égetve, kilométer hosszan baktatnak ezek a gépek szerte a világban, hogy a "természetbe", mármint ebbe az elgereblyélt, élettelen vízparti sivatagba kiránduló embereknek ne kelljen szembesülni azzal a mocsokkal, amivel pont ők szórták tele a tengereket. A gépet üzemeltető AMB, ez a barcelonai szolgáltató weblapja szerint kétmillió négyzetkilométert tart tisztán, így szolgálva 8,5 millió tengerpartra látogató ember kényelmét.

Mindeközben az igazi természet, ahol nem húzza a dübörgő traktor a háromtonnás Cherrington 4600-at megszívta. De hát a lényeg úgyis csak a mi kényelmünk ezen a földi világon, hát nem?

Ahol nem jár a beach cleaner: ilyen manapság az érintetlen természet a tengerpartokon (plastic pollution-re keresve szerte a világból találunk ilyen gyönyörű fotókat)
Idilli kép a gondosan művelt parton
Már ahhoz is gázolaj kell, hogy ne járjunk térdig műanyagban a homokban?
Amíg olaj van, beach is van!
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.