Jaj, nincs elég ezüst, hogy átálljunk napenergiára! Mondjuk lehet, hogy nem is kell...

Nézegetem a netet, milyen érdekes hírek, újdonságok vannak a világban a napenergia hasznosításával kapcsolatban. Lám, egy már címében is izgalmas mai jegyzésű hír: mindmeghalunk, mert még akkor sem elég a világ minden ezüstje, hogy olajról meg gázról napenergiára váltsunk, ha megnégyszereződik a napelemek hatásfoka! A weben a cikket több hírgyűjtő is idézi, de az ősforrás egy tőzsdei befektetési szakmai oldal anyaga. A lényeg: egy átlagos napelem-táblában 20 gramm ezüst van, a világ teljes energiaigényét egy Spanyolország méretű napelem-park tudná megtermelni, az annyi mint 5,62 millió tonna ezüst, a feltárt és becsült elérhető készletek pedig kb. 600 ezer tonnára rúgnak, vagyis még akkor is csak a fele van meg a szükséges mennyiségnek, ha a napelemek hatásfoka négyszeresére nőne. Tőzsdei oldal, tehát a következtetés világos: inkább vegyünk ezüstbánya- mint napelemgyár-részvényt.

A cikk azért megemlíti, hogy talán majd valamikor lehetséges lesz kihagyni a napelem receptjéből az ezüstöt, de egyelőre nem reális a legjobb hővezető és elektromos áram-vezető képességű fém kiváltása valami mással.

Nem-e? Egy 2015. augusztusi hír szerint a Natcore nevű vállalat sikeresen helyettesítette alumíniummal az ezüstöt a napelemben, ezzel egyszersmind brutálisan le is vitte a nyersanyag-költséget, hiszen az alumínium ára töredéke (de tényleg, úgy három százaléka) az ezüstének. Persze idő, amíg a gyártástechnológia átáll egy új ipari megoldásra, de azért a következtetés adódik: vegyünk inkább napelemgyár- (esetleg bauxitbánya-)részvényt, az ezüst tiszta bukó!

Egyre több napelemhez egyre több ezüst kell. Vagy nem kell?

De persze nincs új a nap alatt. Kicsit mélyebbre túrva az internetben már 2014-es cikket is találok, ami szinte szóról szóra a mai, az egész világon frissként elterjedt anyag tartalmát mutatja: a napelem lényege az ezüst, ezüst kevés van, drágulni fog, vegyünk. 

És ássunk még lejjebb: 2012-es Reuters-anyag: bár a napelem-piac felfutott abban az évben, az ezüst ára mégis esett, mert a gyártók a korábbi ezüst-drágulás hatására elkezdtek kevesebbet használni az ezüstpasztából a gyártási technológiában. Ez egyébként parádésan látszik is az ezüstár-grafikonon:

Ha a hisztéria megrángatja az árat felfelé, a technológia korrigálja a keresletet. Alighanem így lesz ez a jövőben is

A tanulság: ha véget is ér a fosszilis korszak, a tőzsde izgalmas dolog marad! Ha nem az olajjal, szénnel, hát majd az ezüsttel (lítiummal, galliummal, platinával) trükköznek a spekulánsok, buknak és nyernek a befektetők.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.