Ez az áramtermelő vízkerék jól jöhet, ha összeomlik a civilizáció

Hátizsákban hordozható vízerőmű? Jól hangzik, már csak egy gyors sodrású patak kell hozzá. 

A rendszertől elszakadt életmód még nem jelenti azt, hogy mohaevő remeteként kellene földbe vájt odúban gilisztákat majszolni. Akik lecsatlakoznak a hálózatról csak a függéstől szabadulnának meg, a modern kütyüktől nem.

Ezért van piaca a mindenféle zsebre vágható, hátizsákra aggatható energiatermelő izéknek. Napelemes mobiltöltő, apró szélkerék, minden akad, és úgy tűnik már a vízenergia igába hajtása sem lehetetlen. 

Az Idéenergie kis vízturbinájához csak az állandó vízáramlatot biztosító patak kell, és ha megfelelő a sodrás, akkor 24 órán keresztül termeli az áramot, naponta maximum 12 kWh-t. 

A reklámszöveg csábító, állítólag a halaknak sem árt, 500 Watt teljesítményigényt tud kiszolgálni folyamatosan, és három ember elég a telepítéshez. 

Na de a tiszta energiának megvan az ára, a kompakt vízerőmű 12500 dollárba (3,6 millió forint) kerül, ennyiből pedig egész sokáig pöföghetjük tele az erdőt egy belső égésű motorral szerelt generátorral. Akár az Alföld közepén is. 

Ha valaki elmerülne a megtérülés, ár-érték arány, és valós teljesítmény mocsarában, az böngéssze át a gyári specifikációt. Itt pontosan leírják, hogy 3,5 m/s vízsebességnél már 5100 kWh energiára számíthatunk egy év alatt.