Ismerjük el: a parlagfű győzött. Kár pénzt költeni a harcra ellene

Kész, vége, vesztettünk: a parlagfű legyőzte Magyarországot. Három, különböző szinten lévő közintézmény közös munkája, még a megfeszített, hetekig tartó levelezés és bírsággal, kényszerintézkedéssel való hatósági fenyegetés, vagyis minden, amire csak nagyszerű államunk intézményrendszere képes, csupán arra volt elég egy félhektáros parlagfű-mező ellen, hogy immár nem másfél méter, hanem csak 30-50 centi magasságban ontják a pollent a porzók.

Az előzmények: július 24-én, nagyjából percekkel az országot elborító allergén gyomnövény virágzásának kezdete előtt találtam Csákvár határában egy kb. 50x100 méteres irtást egy távvezeték alatt, ahol a bozót kivágása után csaknem embermagasságú, tömör parlagfűliget keletkezett. Ekkor még lelkesen jelentettem be a csodálatosan modern online Parlagfű Bejelentő Rendszerben a gócot, és a Verde olvasóit is arra buzdítottam, hogy ne legyenek restek ugyanígy cselekedni.

Az általam bejelentett, a hatóságok által a tulajdonossal lekaszáltatott, parlagfű-mentesített terület. Don Quijoténak több esélye volt a szélmalmok ellen, mint a magyar allergiásoknak ez ellen a vékonyka kis gaz ellen

Az Államnak csupán három napjába tellett megoldani a helyzetet! A NÉBIH által üzemeltetett rendszer el is küldte a csákvári önkormányzatnak a riasztást, az önkormányzat dolgozói pedig hihetetlen gyorsasággal jeleztek vissza: az említett helyen nem találtak parlagfüvet! Erről a jó hírről én is kaptam emailt.

Sajnos még fejlődnöm kell: nem szeretem eléggé Nagy Testvért, hogy jobban higgyek neki, mint a saját szememnek. Ezért ellenőriztem a GPS-koordinátákat (helyesek voltak), ki is mentem megnézni, nem kaszálta-e le valaki véletlenül közben a gyomot, de nem: ezért válaszlevélben jeleztem, hogy szerintem még mindig helyzet van. A parlagfű időközben embermagasság fölé nőtt és el is kezdte a virágzást, a renitens gaz nem volt tekintettel az ügyintézési határidőkre.

Ezután nem történt semmi.

Augusztus 2-án megint arra jártam, örömmel láttam milyen egészségesek a növények, milyen boldogan ontják az allergén pollent. Mivel már bennem volt a napi antihisztamin-tabletta, amitől ugyan egész nap álmos és feledékeny vagyok, de legalább nem folyik annyira az orrom-szemem, megkockáztattam egy kis sétát egy kamerával, hogy tovább dokumentáljam az Állam szerint nem létező kis kert sorsát. A területről ismét bejelentést tettem a PBR-ben.

Ezután ismét csak nem történt semmi.

Augusztus 10-én újra megtekintettem az én kis ligetemet, háborítatlanul virágzott. Ekkor elhatároztam, hogy brutális eszközhöz nyúlok: felvettem a telefont! Először a csákvári önkormányzatot hívtam. Itt némi ide-oda kapcsolgatás után megtudtam, hogy a látszat ellenére a háttérben bizony nagyon is zajlanak az események! Másodjára már sikerült észrevennie valakinek egy szemlén a kétméteres, fél hektáron burjánzó dzsumbujt, és az Állam gépezete csikorogva mozgásba lendült.

Már előző nap, augusztus 9-én megérkezett a Szent Határozat a területileg illetékes kormányhivatalhoz tartozó velencei Nébih-szakhatóságtól, teljes nevén "Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóság"-tól. Eszerint ha a Szent Határozat önkormányzati kifüggesztésétől számított 15 napig nem kaszálja le a terület tulajdonosa a parlagfüvet, "közérdekű védekezés" fog történni, aminek a költségét kiterhelik a tulajdonosra. Erről természetesen a 15 nap elteltével újra értesítik a tulajdonos, akinek az értesítés átvételétől további nyolc napja van arra, hogy mégis lekaszálja a parlagfüvet.

Ez ugye több mint három hét. A hivatalos intézkedési rend szerint három hétig zavartalanul onthatja a pollent szezon közepén a két-hárommillió allergiás magyar orra alá a bejelentett, megtekintett, levágandónak ítélt parlagfű. Fasza.

Na de legalább utána megszűnik a szennyezés, gondoltam még ekkor. Hát nem.

A parlagfüves terület a NÉBIH ügyintézőjének hallgatólagos elismerése szerint valamelyik nagy áramszolgáltatóé, amely a felette húzódó távvezeték karbantartása miatt irtotta itt ki a bozótot. A cég volt olyan jó fej, hogy valamikor a 15+8 napon belül kiküldött embereket kaszákkal és levágták a kétméteres parlagfüvet. Csakhogy.

A parlagfű az olyan, hogy kiválóan tud virágozni nagy meg kis méretben is. Vagyis a kaszálás után annyi történt, hogy most pár szinttel lejjebb, 30-40 centin okádja a levegőbe az allergén virágport a teljes, elvileg mentesített területen. Mutatom:

Az idei költségvetés a "parlagfű elleni közérdekű védekezés végrehajtásának támogatása" soron mindössze 46,1 millió forintot szán a témára, pedig magyarok millióit érintő közegészségügyi problémáról van szó. De szerintem ez is sok. Hiszen jól láthatóan semmi haszna, semmi értelme az egésznek. Még ha le is kaszálja a tulajdonos a hatósági felszólításra a parlagfüves területet, közben lemegy a fél szezon, illetve kaszálás után pont ugyanúgy jön a pollen a placcról, csak egy emelettel lejjebbről. Akkor meg minek? Hagyjuk a francba az egészet: legyen inkább hungarikum ez a gaz, az a sok szerencsétlen (köztük én is) meg majd pörgeti a papírzsepi- és gyógyszeripart, abból legalább van ÁFA-bevétel mondjuk adómentes kastélyfelújításra, stadionépítésre, olimpiára.

Pedig ez a probléma kezelhető. Aki nem hiszi, menjen ki Ausztriába, és ámuljon-bámuljon. Ott valahogyan mégiscsak lehetséges megoldani, hogy a magyar határtól alig pár száz méterre már ne a szántóföldek, útszélek meghatározó növénye, hanem ritkaság legyen ez a gyom. Nálunk - nem megy. Ez sem megy.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.