Még durvább klímaváltozás: alábecsülték a felhők szerepét a tudósok

A klímaváltozásra vonatkozó eddigi előrejelzések jelentősen alábecsülték a felhők szerepét, ami azt jelenti, hogy a jövőben várható melegedés jóval súlyosabb lehet az eddig feltételezettnél.

Ezek a fránya felhők az eddig véltnél sokkal több vízcseppet és kevesebb jégkristályt tartalmaznak, derítették ki a Yale Egyetem kutatói műholdas felvételeket elemezve.

Mi ezzel a gond?

A jégkristályokkal teli felhők több napsugarat vernek vissza, mint a vízcseppel teliek, megakadályozva, hogy a napsugarak elérjék és felmelegítsék a Föld felszínét.

Hiba csúszott az eddig sem túl pontos számításokba, a vízcsepptartalmáról szóló becslések helytelensége miatt félrevezetőek az előrejelzések. 

Ez két okból is rossz. 

Egyrészt muníciót biztosít a klímaváltozást tagadóknak, az ilyen új felfedezések, korrekciók miatt bátran üvöltik, hogy ez is tévedés, lehet a friss adat is hibás, hát lehet ezeknek hinni? 

Másrészt a korrekció maga még sötétebb jövőképet fest. A kutatók szerint ha az iparosodás előtti szinthez képest duplájára emelkedik a légköri szén-dioxid koncentráció, az akár 5,3 Celsius-fokos globális átlaghőmérséklet-emelkedést is eredményezhet, ami jóval meghaladja a régebbi modellek által előre jelzett 4,6 Celsius-fokos emelkedést. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.