800000 éve nem volt annyi üvegház-gáz a légkörben, mint most

- Éghajlatváltozás? Á, az csak a méregzöldek/gyíkemberek/atomlobbisták hazugsága. Vagy ha melegszik is a klíma, az csak a napfolttevékenység hatása. Régen meg jégkorszak volt, azt is túléltük. Egy a lényeg: olcsó a benzin!

Kicsit zanzásítottam és öszevontam, de a fenti vélekedéseket a mai napig hallani, ha egy beszélgetésben felmerül az emberi tevékenység következtében zajló globális klímaváltozás kérdése. Nos, aki úgy gondolja, mégiscsak aggasztó a helyzet és jó ütemben tesszük magunk alatt fajunk számára lakhatatlanná bolygónkat, olvassa el az ENSZ frissen magyarra fordított jelentését (pdf), pontosabban annak döntéshozói összefoglalóját arról, hogy is van ez az egész világvége-dolog az emberi civilizáció legnagyobb politikai szervezetének szakemberei szerint.

Aki nem bírja a TLDR-cuccokat, annak itt a lényeg

A fenti idézetre kattintva az egész jelentés letölthető pdf-ben. A szöveg végig nagyon megfontolt, tudományosan konzervatív, visszafogott, de azért elég jól átjön, hogy szarban vagyunk. Én le is töltöttem és elküldtem néhány ismerősnek, barátnak, akik nem veszik olyan komolyan az emberiség globális önsorsrontását, mint én - mégiscsak jobb érzés együtt rettegni, hát nem?

Persze rettegés helyett lehet megpróbálni tenni is valamit. Erre nézve államszervezési szinten az alábbi alkalmazodási stratégiai megoldási elemeket említi a tanulmány, érdemes összevetni a felhozott példákat a mi mai valóságunkkal:

Hát ez itt elég vacakul olvasható, 29. oldal a pdf-ben

Egyéni szinten is tudjuk, mit kéne tenni. Kevesebbet autózni, többet bicajozni, vonatozni, okosabban vásárolni, lehetőségeinkhez képest napelem-telepítéssel vagy faültetéssel csökkenteni a saját kis egyéni CO2-emissziós mérlegünket. És lehetne támogatni azokat a politikai erőket, amelyek komolyan gondolják a környezetvédelmet és a pillanatnyi anyagi haszonmaximalizálás igényével dacolva képesek a jövő iránti felelősséget is bevonni döntéseikbe.

Mindez nem lehetetlen. Hiszen tudjuk, nincs reménytelen eset, bárki képes lehet felébredni abból az álomból, hogy minden rendben lesz úgyis, nem kell változtatnuk semmin, nem lehet semmi bajunk.

1,8 millió éves emberelőd (Homo erectus) rekonstruált koponyája a Smithsonian Múzeumban (Washington, Egyesült Államok). 800 000 éve is ilyen ősemberek szívhatták az üvegházgázokban gazdag levegőt. (hj_west fotója a Flickr-ről.)
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.