Melyik település az, amellyel kapcsolatban megfér egy hírben a stadion és a napelem?

A biel-i Tissot Arena olyan többfunkciós sportstadion, amely futball- és jégkorongmérkőzések lebonyolítására alkalmas. A stadionban (vagy hát fedett sportlétesítményben) curlingpálya, fedett közterek, éttermek, boltok és multiplex mozi is található. A tetején pedig immár 2 106 kWp elvi csúcsteljesítményre képes mennyiségű napelem-panel hever, a hozzájuk kapcsolt 62 db, egyenként 27,6 kW-os ABB TRIO inverterrel az erőmű várható éves energiatermelése megközelítően 2 GWh lesz.

A mérföldkőnek számító projekt lehetésges megvalósításáról eredetileg Zürich tárgyalt, azonban a projektet végül Biel városa valósította meg. Biel, amely az „energia városának” titulálja magát, a fenntartható energiapolitika elkötelezettje. Az Energie Service Biel/Bienne (ESB) nevű energetikai szolgáltató cég pedig közhasznú vállalat, melynek tulajdonosa Biel városa. 

8100 darab kínai napelem-tábla a stadion tetején

 A hatalmas sportkomplexum megnövelt tetőfelülete körülbelül 16 500 négyzetméter, azaz két futballpályányi terület áll rendelkezésre a szolárpanelek elhelyezéséhez. „A tervezés már igen korai fázisában eldöntöttük, hogy a stadion tetején rendelkezésre álló felületet naperőmű létesítésével hasznosítjuk, mivel a létesítmény tetejére nagyon kevés árnyék vetül” – mondta Davide Crotta, aki a megújuló energiaforrások fejlesztési projektjeit vezeti az ESB-nél. 

A stadion tetejére telepített naperőművet 2015 júniusában csatlakoztatták a villamos hálózatra. Az erőmű várható éves energiatermelése közel 500 átlag svájci háztartás energiafogyasztásával lesz egyenlő. A stadion tetejére két lépcső is vezet, így az erőművet közelről is meg tudják nézni az érdeklődők. 


Szimpatikus svájci attitűdöt tükröz, hogy a kiírt tendernél az ár csak az egyike volt a számos fontos kritériumnak. A fenntarthatóság, a termelékenység, a referenciák, valamint a rendszertervezés szintén nagy hangsúlyt kaptak. „Azt az opciót is megvizsgáltuk, hogy központi invertert telepítsünk a tetőre” – mondta Crotta. „Látni kell azonban, hogy a több decentralizált TRIO inverter alkalmazására épülő terv külünleges előnyöket kínál. Ez a kialakítás robusztusabb, kedvezőbb lehetőséget ad az inverterek szervizelése tekintetében, míg egy meghibásodott központi inverter javítása vagy cseréje igen komoly erőfeszítést igényel. Az is előnynek számít, hogy a decentralizált megoldás esetében az egyenáramú kábelezés kevésbé komplex feladatot jelent”. Az ABB inverterei 98,2%-os hatásfokra képesek és széles bemeneti feszültségtartománnyal bírnak, és mivel inverterenként két MPPT-vel (maximális teljesítménypont követéssel) rendelkeznek, optimális teljesítményt érhetnek el az eltérő tájolású és szögű szolár füzérek esetében. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.