Így termel a napelem novemberben a házam tetején

Pont egy hete járt itt a bácsi az EON-tól, hogy kicserélje a villanyóránkat és alig egy meddő hónappal a panelek felszerelése után végre elkezdje ledolgozni másfél milliós árát a mi kis 3,2 kilowattos minierőművünk. Egy hét nagy idő, már tudok mutatni két adatot arról, hogy is viszonyul egymáshoz a fogyasztásunk és a termelésünk, ebben a változatosan alakuló idei novemberi időjárásban. Így:

Ez az új villanyóránk. Hivatalos neve HMKE, vagyis Háztartási Méretű KisErőmű mérő, de a népnyelv csak oda-vissza mérő órának mondja
Az egy hét alatt elfogyasztott elektromos energiamennyiség: 56,3 kWh
Az első héten megtermelt energiamennyiség: 37,3 kWh

56,3 kWh-t fogyasztottunk, 37,3-at töltöttünk fel, szóval az első héten még 19 kWh mínuszban vagyunk. Viszont mivel kb. 42 forint egy kWh, szűk 1600 forintot már megkeresett nekünk a rendszer, a téli napforduló előtt alig másfél hónappal. Mivel a napelemek a hazai viszonyok mellett késő tavasszal-kora ősszel termelnek a legjobban, meg persze nyáron is többet tudnak produkálni, mint télen, az igazi mérleget majd jövő novemberben tudom megvonni, de ilyen fényviszonyok mellett ez egész ígéretes:

A nap laposan jár, a fa, ami nyáron soha nem tesz ilyet, novemberben ráárnyékol a tetőnkre. De még így is 0,7 kW-tal tolnak a panelek

Aki korábban elmulasztotta, itt megnézheti azt a timelapse-videót, ahogy a napelemek felkerültek a tetőnkre. Szerintem csodálatos kisfilm, máig nem bírtam megunni.

Az EnHome hamarosan megküldi azt a linket, amin a Growatt, az inverterünk gyártójának weboldalán online is nyomon lehet követni a termelést, lehet grafikonokat rajzolni, ilyesmi. Ha ez megvan, újra tudósítok Ráczék energetikai helyzetéről - stay tuned!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.