Elképesztő, ugyanakkor pofonegyszerű ötlet a napelemek hatékonyságának növelésére

A legegyszerűbb, ha rögtön az elején megmutatom azt a mindössze öt másodperces videót, amit megnézve leesett az állam: mekkora ötlet! Aztán elmondom, mi ez.

Állítólag a japán kirigami, a papír művészi vagdosásával előállítható érdekes formák játéka adta az ötletet a Michigani Egyetem kutatóinak ehhez a rendkívül kreatív és innovatív napelem-technológiai újításhoz. Ha a napelem követi a Nap mozgását, akár 40%-kal hatékonyabb bír lenni, mintha fixen telepítenék. Viszont a mozgató szerkezet bonyolult, sérülékeny, drága dolog. A telepítés sem egyszerű, nem lehet csak úgy felfektetni egy háztetőre, egyrészt a rendszer nagy súlya miatt, másrészt, mert alákaphat a szél, ezért nem is gazdaságos (egyelőre) napkövető napelemekkel létrehozni a kisebb-nagyobb, házi vagy ipari méretű naperőműveket.

A videón látott rugalmas szolárcella viszont egy sima, egydimenziós mozgatásra (húzásra) is úgy reagál, hogy felületének nagy része képes folyamatosan közel optimális szögben maradni a beeső napsugárzáshoz képest. A kutatók mérései szerint a sík napelem mozgatásával elérhető, fent említett 40%-os hatásfok-növekedésnél alig kisebb, 36%-os teljesítmény-növekedés érhető el a bemetszett, hajlékony plasztiklapokkal.

Kép: University of Michigan, Aaron Lamoureux

Hogy ipari kivitelezésben és méretezésben is életképes lesz-e az ötlet, majd kiderül, mindenesetre a kreatív új technológia mellett szól, hogy az alig torzuló rugalmas cellákat és a torzító mechanikát elvileg olyan méretű és vastagságú, fixen telepített panelekbe is be lehet foglalni, amilyeneket jelenleg használ a napelem-ipar, vagyis kihasználhatók vele a háztetők felületei is.

A találmányról és a kutatókról bővebben a Michigani Egyetem weboldalán, azaz itt olvashattok.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.