Újraindult a delfinmészárlás Japánban

Ha még nem tudod hol van Taiji, és hogy miért fontos az ott zajló, "ősi" hagyományokon alapuló delfinvadászat, akkor garantáltan mellbe vágnak majd a következő sorok.

  • Japán halászok évente durván kétezer delfint ölnek meg és adják el húsukat, a befogott élő egyedeket pedig delfináriumok veszik meg 40 000 és 250 000 dollár közötti áron.
  • A világ a 2009-es dokumentumfilm, "Az öböl" bemutatásakor szembesült a brutális mészárlással, annak körülményeivel, a film hatására csökkent 2000 körülire az elejtett állatok száma
  • Radikális környezetvédő szervezetek minden évben a helyszínen tiltakoznak, és próbálják megállítani a halászokat
  • Idén akciójukkal tizenöt napot nyertek, tegnap viszont a halászok egy Risso-delfincsaládra bukkantak, és 3 órás küzdelem után sikerült bekényszeríteniük őket az öbölbe

A módszer leírását olvasva garantált mindenki apu összeszorított öklévé változik. "A halászok az úgynevezett delfinterelés technikát alkalmazzák: először hajóikkal bekényszerítik őket a sekély vizű öbölbe, majd megkötik farokúszóikat hogy ne tudjanak mozogni, esetleg beemelik őket a hajóikba. Ekkor fémrudakkal átszúrják őket -a rudat a légzőnyílás mögött döfik be elszakítván így a gerincoszlopot-, majd nyugodtan végignézik, ahogy a szerencsétlen állatok elvéreznek, vagy megfulladnak. Eközben az öböl vizét vörösre festi a vér."

A taijii delfinmészárlás nem történik a japán lakosság táplálékkal való ellátása céljából: Taijival ellentétben, az ország nagy részében, az emberek semmilyen formában nem fogyasztják a mérgező nehézfémekkel telített delfineket (egy kutatás 2007 után kimutatta, a a Taiji-i szupermarketek polcain fellelhető hús mintáiban ugyanis a higany (Hg) – és a metil-higany (CH3Hg) tartalom a megengedett érték tízszerese.)

Mozgatórugót sokkal inkább az állatok eladásából nyerhető haszon jelent. A delfináriumoknak szükségük van az utánpótlásra, hiszen csak így biztosított a gazdaságos működésük, és csak Japán  területén 51 ilyen szórakoztató központ működik.

A gazdaságos működés csak egészséges genetikai állománnyal lehetséges, így alapvető szükségességű a delfináriumok számára a vadonból történő befogás.

Az általuk mentségként citált, úgynevezett, "másodgenerációs", azaz már delfináriumban született delfinállomány gyakorlatilag néhány év alatt összeomlana, ezért a delfin-showk bevételeinek biztos tudatában fizetik ki vadonból elrabolt áldozatok magas forgalmi értékét.

TaijiStripedDolphins_640

Joggal mondhatjuk, hogy nem ez az egyetlen állatfaj, ahol komoly problémát jelent az elharapózó mértékű, kegyetlen vadászat. A Japán kormány engedélyével történik mindez, a tiltakozó aktivisták érveire pedig határozott válasza van a helyieknek.

"Mindig vannak olyanok akik megmondják mi helyes, mi helytelen. De kérdem én: A halászaink veszélyeztetett fajokra vadásznak? Nem. Pont olyan engedélyük van a zsákmányejtésre, mint bármely más országnak." -mondta Taji falu polgármestere, Kazutaka Sangen.

Az aktivisták erőfeszítéseinek köszönhetően idén 15 napig eredménytelen volt vadászat, ma tört meg a Végtelen Türelem Hadművelet sorozata, egy delfincsaládot sikerült befogni a Taiji öbölben.

Felmerülhet a kérdés: az aktivistáknak pont erre az ügyre kell ekkora mennyiségű energiát fordítaniuk? A válasz egyértelmű igen, a széles tömegeket megérintő delfinek halála, befogása rávilágít más fogságban tartott fajok sanyarú sorsára is, és egyre több delfináriumi dolgozót késztet arra, hogy felmondjanak munkahelyükön.

források: (okoanyu.blog.hu/halaszat.blog.hu/ecolounge.hu, kép - Sea Shepherd Cove Guardians)

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.