Nagy késéssel, de végre a Toyota is rámozdult a villanyautós forradalomra

Nagyon izgalmas a Toyota sajtóközleménye, melyben a cég bejelenti, hogy felpörgetik tisztán elektromos autó-fejlesztésüket és két kínai céggel, a CATL akkumulátorgyártóval és a BYD villanyautó- és villanybusz-gyártóval együttműködésben öt évvel a korábban emlegetett céldátum előtt, már 2025-re el akarják érni az évi 5,5 milliós részben vagy tisztán elektromos autó-értékesítést. (Ebből egymillió lesz teljesen tiszta üzemű, akkumulátoros elektromos (BEV) vagy hidrogéncellás elektromos (FCEV) hajtású.)

Végre úgy istenigazából megindul az elektromos átállás a Toyotánál és a Lexusnál is; a márka most döntött úgy, hogy az így vagy úgy, de mindenképp tisztán benzinből mozgási energiát csináló hibridautók már középtávon sem jelentenek önálló elfogadható megoldást az autózás emissziójának csökkentésére

A bejelentésnek azért is nagy jelentősége van, mert egészen a legutóbbi időkig a Toyota (jelenleg épp a harmadik legnagyobb autógyártó a villanyautót már lassan egy évtizede forgalmazó Renault-Nissan és a szintén több elektromos modellt is kínáló, jelenleg épp intenzív e-invázióra készülő Volkswagen mögött) büszkén hirdette, hogy hibridautói mennyire tiszták. "Öntöltő" (de tényleg, ezt a kifejezést használták a közleményekben) benzines-elektromos autóikkal, mint állították, tulajdonképpen ők voltak a legzöldebbek az autógyártók közül. Úgy látszik, ma már ez sem elég, mégiscsak kellenek azok az autók is, amelyekben egyáltalán nincs benzines (vagy dízel) motor. A villamosítási projekt felpörgetése kapcsán a Toyota megerősítette a 2020-as évek elejére várható minimum 10 új akkumulátoros elektromos Toyota és Lexus bemutatását, és bejelentette úgynevezett ultra-kompakt modelljeinek 2020-tól történő érkezését. 

Jönnek az ultrakompakt (icipici) városi elektromos Toyoták is

Valószínűleg az új modellek megjelenésénél is fontosabb ugyanakkor a sztenderdizált akkumulátorokra alapozott EV-ökoszisztémára vonatkozó bejelentés. A Toyota által felvázolt új jövőkép alapja az akkumulátormegosztás, a járműmegosztás és az információmegosztás. A japán autógyártó koncepciójában szereplő szabványos akkumulátorok a járművek hajtása mellett számos egyéb területen energiaforrásul szolgálhatnának, szabadon cserélhetőek és nem utolsósorban könnyen újrahasznosíthatóak lennének. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.