Az első hónap, amikor az USÁ-ban több energiát termeltek megújulókkal, mint szénnel

Bár az USA energetikai és informatikai minisztériumának grafikonján 2019. eleje még csak előrejelzésként szerepel, április végén az IEEFA nevű kutatóintézet már bizosra mondta, hogy ez a hónap az első az Egyesült Államok történetében, amikor több elektromos energiát termelnek megújuló forrásokból, mint szénből.

A szénből és megújulókból termelt elektromos energia grafikonja: idén áprilisban nyomta le először a szenet a víz-, szél- és napenergia

Ez persze még közel sem jelenti a megújulók fölényét a teljes energiaszektorban, ugyanebben az időszakban földgázzal csaknem kétszer annyi áramot termeltek, mint szénnel, és akkor ott vannak még az olaj- és atomerőművek is, de a trend azért örvendetes. 

Hogy a jövőben mennyire változik az USA energiamixe, az persze sok mástól is függ; a bizonytalanságot jól mutatja a másik grafikon, amit az Informatikai és Energetikai Minisztérium 2018-as jelentéséből vettem, és 2050-ig két szcenáriót mutat be, attól függően, hogyan alakul az olaj- és gázpiac sorsa, mennyire lesznek olcsók és hozzáférhetők a szénhidrogének a jövőben. 

Előjelzés az USA energiamixére 2050-ig az eddigi trendek alapján, illetve a szénhidrogén-szektor sorsának esetleges alakulása függvényében

Drukkolunk a zöld vonalnak!

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.