Ilyen, amikor a fagyveszély miatt gázolajat égetve füstölnek a francia szőlőkben

Egy fotós barátom kapta egy borász barátjától ezeket a képeket, amiket egy francia fotós készített a leghíresebb borvidékeken.  Mint a borász srác mesélte, egy meleg február után kiadós hideg érkezett Burgundiába, Champagne-ba, Loire-ba, ezért a szőlészek melegítik a levegőt hogy ne fagyjanak el a friss hajtások. Hektáronként 4-500 fáklya ég, melyekben óránként 500 liter gázolajat füstölnek el. A költség és persze a szennyezés iszonyatos, de a borászok még emlékeznek 2016-ra, amikor a termés 80 százalékát vitte el a fagy és nem akarnak kockáztatni.

Gázolajfüstbe borultak a francia borvidékekFotó: Titouan Rimbault Photographe
Hektáronként 500 liter gázolaj, óránkéntFotó: Titouan Rimbault Photographe

A magyar borász azt mondta, nem akarja kiszámolni, mekkora költsége ez a francia kollégáknak. Én kiszámoltam. Utánanéztem: az átlagos hozam egy átlagos borvidéken nagyjából 5000-15000 üveg per hektár. Az egyszerűség kedvéért vegyünk tízezret és számoljunk mondjuk három napot, éjszakánként 5-5 óra fagyveszéllyel: 15 óra, 15x500 liter gázolaj. Ez összesen 7500 liter gázolaj arra a tízezer palackra hektáronként; a hazai dízel-árral számolva tehát nagyjából 300 forintba fog kerülni palackonként ez a füstölős akció.

Így néz ki egy olyan szőlő, ahol nem füstölnekFotó: Titouan Rimbault Photographe
Rügy, jégbe zárva. Mint megtudtam egy lelkes amatőr szőlész olvasó emailjéből, az a jég direkt van rajta a rügyön, ugyanis ahol nincs pénz vagy szándék füstölni, ott vizet permeteznek a szőlőre, hogy a képződő jégburok valamennyi védelmet nyújtson a fagy ellen, bármilyen furcsán is hangozzék és nézzen ki ezFotó: Titouan Rimbault Photographe

A francia fotós azt írja Facebook-posztjában (ahol további képek is láthatók), hogy minden tisztelete azoké a munkásoké, szőlészeké, akik így küzdenek a természettel a szőlő, az idei bor megmentéséért. Értem én, mire gondol, ahogy ezt a képet elnézem:

Küzdenek a munkások, a birtokosok a faggyalFotó: Titouan Rimbault Photographe

De azért a dízelfüstbe borított vidék láttán mégiscsak felmerül bennem a kérdés: megengedheti magának az emberiség, hogy 2019-ben ilyen eszközöket használjon a mezőgazdaságban? 

Így fűtik és füstölik tele Burgundiát a francia szőlősgazdák. És ez legális és szakszerű technológia.Fotó: Titouan Rimbault Photographe
Emlékszem, olvastam is A metszés ABC-jében, hogy "Fagyveszély ellen füstöléssel védekezzünk", de elég nyomasztó látni, hogyan is működik ez a gyakorlatbanFotó: Titouan Rimbault Photographe

EGY KIS UPDATE Időközben a francia fotós küldött egy plusz infót: valóban égetnek gázolajat is, de létezik egy olyan cucc, ami viaszból készül és nagyon öko-bio, a környezettudatosabb szőlészek ezt használják.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.