66 tonnás ürülék karaván indulhat útnak Észak-Amerikában

Az amerikai Nemzeti Park Szolgálat (NPS) a tökéletes bulvárhírrel figyelmeztetett a klímaváltozás egyik káros hatására, a magasban olvadó gleccserekkel gigantikus mennyiségű fekália indulhat útnak lefelé. 

Az alaszkai Mount Denali 6168 méteres csúcsának környékén reális veszély a szarlavinák kialakulása, amit az évente csúcsra törő 1000-1200 hegymászónak köszönhetünk.

Eddig amit a hegyen toltak ki, az a hegyen is maradt, és a hosszú évtizedek során, a becslések alapján több, mint 60 tonna kőkeményre fagyott emberi ürülék gyűlt össze a Kahiltna gleccsernél.

Az elképzelés az volt, hogy a hóvermekbe gyűjtött székletet idővel elnyeli a jég, de épp fordítva történt, az olvadó gleccser alól lassan szivárog a hegymászók végterméke. 

Legalább ez a mennyiség nem nő tovább, mivel egyre több a környezettudatos mászó, aki tárolók segítségével hozzák le a hegyről saját ürüléküket. Sőt 4300 méteres magasság alatt már az NPS is előírja a széklet eltakarítását. (via 24.hu, nyitókép: pixabay.com)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.