David Attenborough kedvenc gyíkjaihoz is eljut a műanyag szemét

"A Galápagos-szigetek a föld egyik csodája. Elképesztően izgalmas lények élnek itt, amelyek sehol másutt nem fordulnak elő. Hihetetlenül szép. Bárki, akit érdekel bolygónk élővilága és a földi élet története, annak feltétlenül el kell jönni ide. Nagyon jó itt lenni. Be kell vallanom, hogy amikor utoljára jártam itt, és elérkezet a búcsú ideje, azt gondoltam, hogy utoljára láthattam a Galápagos-szigeteket, de most újra itt vagyok." (David Attenborough) 

Mindenféle műanyaghulladék felgyülemlik a partoknál, beszivárog a Galápagos megkövült vulkáni lávájának hasadékaiba. Óvszerek, szandálok, öngyújtók, tollak, fogkefék, mentőövek és sörösdobozok szennyezik az állatok pihenőterületeit. Ezek közül az állatok közül sokakat amúgy is kihalás fenyeget.

Az ecuadori partoktól ezer kilométernyire fekvő, mintegy 25 ezer lakosú szigetvilágban minden évben takarítókommandók kötnek ki a strandokon és a sziklás övezeteknél a károk csökkentése érdekében.

1996 óta az amatőr horgászok nem csak a szigetcsoport székhelyét, Santa Cruz szigetet, de a távolabbi szigeteteket is megtisztítják, az összegyűjtött hulladékról jegyzéket vezetnek.

"Így tudjuk megállapítani a lakatlan partrészekre érkező hulladék eredetét. Így állapítottuk meg, hogy a legtöbb márka perui és kínai" - tette hozzá Jennifer Suárez.

Bár egyelőre nincsen erre törvény, a terv az, hogy kártérítést követeljenek a környezeti károkért. 

2019 első negyedévében nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek össze, míg 2018-ban 24,23 tonnát és 2017-ben 6,48 tonnát.

Az összegyűjtött hulladékok hatalmas műanyag zsákokba gyűjtik, és Puerto Ayoránál hajóra rakják, onnan a kontinensen lévő égetőművekbe kerülnek. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.