Kidobott karácsonyfákkal fűtenek Pécsett

Hagyománnyá nőtte ki magát Pécsett, hogy a karácsonyi időszakot követően utcára került fenyőfákat a Pannon Hőerőmű Zrt. veszi át, hogy az így összegyűlt faanyagot energetikai céllal hasznosítsa.

Az akció idén is közel 31500 lakás távfűtéséhez járul hozzá a városban, másra amúgy sem igazán felhasználható ekkora mennyiség mivel a fenyőhulladék nehezen komposztálható, emellett nagyon sok helyet foglal el.

A karácsonyfák energetikai hasznosítása beleillik a Pannon Hőerőmű Zrt. által is képviselt ún. körkörös gazdasági modellbe, amelynek része, hogy a társaság igyekszik a helyben szükséges energia minél nagyobb hányadát a régióban fellelhető, megújuló alapú energiaforrásból biztosítani.

Hétköznapi léptékkel mérve egész tetemes mennyiségről van szó, évente 35-40 tonna fenyőfa kerül utcára a városban, ennyi örökzölddel 85 lakás fűtése oldható meg távhővel kerek egy hónapig.

A Pécsett begyűjthető néhány tízezer karácsonyfa mennyisége csak kis része az országban karácsonykor megvásárolt, majd hulladékká vált fenyőfák teljes volumenéhez képest. A hazánkban évente megvásárolt közel 2 millió karácsonyfa pedig 15 ezernél is több lakás hőellátását tudná biztosítani, így a gyakorlat elterjesztése országosan számos településen, több tízezer olyan lakás esetében lenne alkalmazható, amelyek közelében biomassza-tüzelésű létesítmény biztosítja a távfűtést. (via  Pannon Hőerőmű Zrt.)