Végre az ENSZ-főtitkár is nyilatkozott háború és klímaváltozás ügyben

"A természeti erőforrások kiaknázása vagy az értük folytatott versengés erőszakos konfliktusokhoz vezethet. Ennek megakadályozása, kezelése és megoldása napjaink egyik legnagyobb és egyre inkább növekvő kihívását jelenti" - mondta az ENSZ főtitkár. 

Az ENSZ tanulmányai szerint az elmúlt 60 év belső fegyveres konfliktusainak több mint 40 százaléka összefüggött a természeti erőforrásokkal.

A főtitkár többek között arra bátorította az országokat, hogy alakítsák át az együttműködés elemévé a természeti erőforrásokat, példaként  említve több, folyamatban lévő projektet világszerte. Utalt a Bolívia és Peru közötti együttműködésre a Titicaca-tó területén vagy a Spanyolország és Portugália közötti vízgazdálkodási megállapodásokra.

Az ENSZ-főtitkár egy vita keretében osztotta meg véleményét a BT ülésén, amelyen a természeti erőforrásokért folytatott harcnak a fegyveres konfliktusokban betöltött vezető szerepéről volt szó.  

Remélhetőleg a rossz, konfilktust szító országok hallgatnak a jó szóra.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.