Felemelt betonban tárolt energia? Nagyon vicces. Eközben Kínában...

Igazán élvezettel olvastam a Qubit cikkét a magasra emelt és kitartott betonban tárolt energiáról, de a világgazdaság jövőjét alighanem más jellegű technológiák határozzák meg. Kína például az idén csaknem annyi akkumulátoros energiatároló kapacitást helyezett üzembe, mint eddig összesen. És még szeptember sincs:

A tavalyi év végén 389 MW összteljesítményű akkumulátoros puffer-erőműrendszer működött Kínában, ehhez jött az idén még 340 MW. 

Egyelőre még ez az akkumulátor-tömeg is eltörpül a már meglévő gravitációs tárolók, a hagyományos vizet szivattyúzós majd turbinán keresztül leengedős megoldással működő pufferek mellett, melyek 30 GW összteljesítményt képesek leadni. A trendek viszont az akkus tárolás fejlődésének irányába mutatnak, hiszen az elektromos mobilitás is elképesztő iramban fejlődik Kínában, márpedig az elektromos járművekből kiemelt pár éves, eredeti tárolókapacitásának egy részét elvesztett használt akkumulátorok "második élete" fix pufferakku-telepeken zajlik. Az autókból kiszerelt akkuk még éveken át szolgálhatnak stabil energiatárolóként.

Ez meg itt egy Tesla pufferakku látványterve egy ausztrál projektből:

A Tesla látványterve egy energiatároló akkumulátor-telepről

Nyugat-Európában az energiatároló akkuk folyamatos telepítése mellett komoly projektek zajlanak a szél- és napenergia hidrogénben való tárolására. Energetikai cégek, egyetemek, önkormányzatok, tech-vállalatok és járműgyártók építik közösen a megújuló energiával előállított hidrogénre alapozott jövőt.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.