Már körbe lehet autózni Izlandot villannyal

Izland első számú közúti közlekedési útvonala annyira első számú, hogy még a neve is az. Ez a Route 1 autópálya, amely 1300 kilométer hosszan fut körbe a sziget partvidékén. Izland első számú energiaforrása pedig ma már nem fosszilis energia, mert az ország az energiafüggőség és a károsanyag-emisszió csökkentése érdekében mára 80%-ban nem-fosszilis energiára, főként víz- és geotermikus energiára állt át.

Hogy a maradék 20% energiát is kiválthassa, Izland most a közlekedés átalakítására koncentrál.  Államilag finanszírozott ösztönző programmal próbálják növelni az elektromos autók arányát a forgalomban; a folyamat lassú, de erőteljes: a 2014-ben regisztrált 90-ről mára több mint 6000-re nőtt a villanyautók száma.

Az e-autók elterjedését támogatandó mostanra több mint 20 ABB gyártmányú villámtöltő állomást telepítettek a Route 1 mentén. Ezzel a sűrűséggel már az is megoldható, hogy egy olcsóbb, kis akku-kapacitású, DC-gyorstöltésre alkalmas elektromos autó is körbe tudja járni a szigetet úgy, hogy ne kelljen közben óránként fél napokat tölteni, hanem elég legyen kb. 100 kilométerenként negyedórát-húsz percet a gyorstöltő-csatlakozón lógnia.

A sűrű töltőhálózat azért is fontos a szigetországban, mert a szélsőséges időjárási viszonyok között az autóakkuk kapacitása alacsonyabb, mint az Európában tavasztól őszig jellemző klímán. A kemény mínuszokban is bármikor (legalábbis -35 fokig garantáltan) használható töltők pedig kellenek ahhoz, hogy Izland a közlekedés olajmentessé tételével megvalósíthassa ambiciózus célját, a 100%-os energetikai fenntarthatóságot. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.