Az ENSZ harca a harmadik világot elárasztó villanykörték ellen

Az ENSZ nem csak azért létezik, hogy nálunk nagyobb legyen a rezsi és több a migráncs! A világszervezettel kapcsolatos hazai narratíva dacára zajlanak ott hasznos, értelmes dolgok is.

Most például azon ügyködnek, hogy az EU-ban és az USÁ-ban betiltott hagyományos izzószálas és betiltandó halogén otthoni fényforrások (villanykörték) lehetőleg ne árasszák el a fejlődő piacokat. A tőke ugyanis már csak olyan, hogy ha az egyik piacon át is kell állnia energiatakarékosabb, áttételesen környezetkímélőbb (bár drágábban gyártható) fogyasztói termékek gyártására, azért még megpróbálja minél tovább működtetni, kihasználni a betiltott elavult technikára kialakított gyártósorait. Az EU-ban, USÁ-ban már nem megy a klasszikus villanykörte, csak a LED és a CFL? Sebaj - majd visszük a körtéket Afrikába, Indiába!

Az EU és az USA piacáról már kizárták a klasszikus izzószálas villanykörtét,a fejlődő piacokon még legális az értékesítésükFotó: MaxPixel's contributors

Ezzel a gondolatmenettel az a baj, hogy ha az egyelőre növekvő népességű és folyamatosan terjedő elektromos energia-ellátású harmadik világ nem "ugorja át" az olyan meghaladott, pazarló technikákat, mint például a villanykörte, akkor az ezekhez kapcsolódó energiatermelésben is hatalmas pazarlás és persze szennyezés várható, ami ráadásul az ilyen szennyezések (hőerőművek CO2-emissziója) nem csak a helyi lakosság, de a teljes emberiség számára problémát jelent.

Ennek megelőzésére készítette el az ENSZ azt a, nem is tudom, szamárvezetőt (pdf linkelve), mely segíthet a fejlett országok törvényhozásainak megfelelő szabályozást alkalmazni a fenti probléma kiküszöbölésére. A javaslat annyira előremutató, hogy még az energiatakarékos, ellenben megfelelő visszagyűjtési hálózat híján veszélyes higanyszennyezéssel fenyegető CFL-ek, kompakt fénycsövek kiszűrésére is külön forgatókönyvet vázol fel, amiket a fejlett piacokon szabadon lehet forgalmazni. A LED-lámpákól ugyanis, ha tönkremennek, stabil, önmagában veszélytelen elektronikai hulladék lesz de a kompakt fénycsövek üvegtestjének összetörésekor higany kerül a környezetbe.

Az ENSZ javaslata kész, mostantól minden azon dől el, hogy az egyes kormányzatokban a villanykörte- és energia-lobbi vagy a környezetvédelem és a józan ész lesz-e majd az erősebb. Vajon?

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.