Megundorodtak a magyar autóvásárlók a dízelektől

Új trend figyelhető meg az európai autópiacon. Nőtt a hibrid és elektromos autók, csökkent a dízelek aránya az első negyedévben az Unióban újonnan forgalomba helyezett autók körében. 

Azért az arányokat nézve még nem jött el a villanyos aranykor, az autóknak 37,9 százaléka volt dízel és 55,5 százaléka benzinmotoros. Az alternatív hajtású autók részaránya az újonnan forgalomba helyezett járművek között 6,5 százalék volt, ezen belül 1,7 százalék volt az elektromos járműveké. 

Árnyaljuk a képet!

De ha magukhoz mérjük a kategóriákat, már árnyaltabb a kép. 

A forgalomba helyezett 1,57 millió dízel 17,0 százalékkal maradt el a 2017 első negyedévitől.  Benzines autóból az egy évvel korábbihoz képest 14,6 százalékkal többet, 2,30 milliót helyeztek forgalomba az első negyedévben.

Villanyos-hibrid fronton  26,9 százalék a növekedés tavalyhoz képest. 

A német számokat nézve érthető, miért próbálnak a németek dízelfronton  mindenkitnyugalomra inteni, és tompítani a megoldást övező botrányok hatását.   

Az újonnan forgalomba helyezett alternatív hajtású autók száma Németországban nőtt a legnagyobb mértékben 73,4 százalékkal. Spanyolországban 53,4 százalék, Franciaországban viszont csak 15,3 százalék volt a növekedés.

Itthon hátszél a zöld rendszám

Magyarországon az első negyedévben az eddig elért legmagasabbra, 5,1 százalékra emelkedett a részben vagy teljesen elektromos, hálózatról tölthető elektromos autók részaránya az újonnan forgalomba helyezett autók között.  

De ennél beszédesebb a dízelek mélyrepülése, mondhatni, hogy a magyar vásárlók megundorodtak a gázolajos autóktól, ezek részaránya 23,6 százalék volt az új autó értékesítésekben az első negyedévben, a teljes piaci forgalomban pedig a használt autókkal együtt mindössze 7,6 százalékos, mivel a dízel értékesítések 68 százalékát használt járművek adták. 

Ennél alacsonyabb dízel arányt csak Hollandiában, Norvégiában és Lengyelországban regisztráltak az első negyedévben. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.