Műanyag flakonból épült palota Panamában

Robert Bezeau kanadai vállalkozó a panamai Bocas del Toro szigetén kezdett rendhagyó újrahasznosító projektbe. 

Ökofalut létrehozásán szorgoskodik, aminek alapja, az építőanyagként felhasznált műanyag flakon. 2012-ben szökkent szárba a szemléletformáló program, az önkéntesek által gyűjtött, több mint egymillió flakonból pedig 2015-re épült fel az első lakóépület.  A tervek szerint 120 ház épül majd, és emellett közösségi terek, például jóga-pavilon, sétautak, zöldség és fűszerkert is lesznek majd a faluban.

Egy átlagember minimum 15 ásványvizes palackot fogyaszt egy hónapban, ezzel számolva, egy 1978-ban született egyén, ha 80 évig él, 14 400 PET palackkal terheli a Földet.

Az építők egy acélvázat emelnek, amely utánozza a ház formáját, és „feltöltik” PET palackokkal. Méretétől függően, egy ház palack igénye 10000 és 25000 darab között mozog. Amint a helyükre kerülnek, a szükséges szolgáltatások következnek, például az elektromos vezetékek telepítése, majd a fel két oldala habarcsréteget kap, és így elnyeri végleges formáját.


A palackok miatt rendkívül levegős fal jó szigetelő is, minden cikkben leírták eddig, hogy 17 fokos hőmérséklet különbséget mértek a fal két oldalán, de azért erre a mutatványra elég sok szigetelt, modern fal képes lehet. 

Természetesen nem is az építőipar átalakítása a cél, a nemrég kisebb palotával bővült falu ( A plasztikpalota fala  nélkülözik a jótékonyan takaró cementborítást) figyelemfelhívó kiáltás, vagy inkább üvöltés a világ közvéleménye felé: NE HASZNÁLJATOK ELDOBHATÓ MŰANYAG PALACKOT, HA PEDIG HASZNÁLTOK LEGALÁBB NE DOBJÁTOK AZ ÁROKPARTRA. 

Inkább építsetek belőle házat. 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.