Szánt a traktor, szánt az eke, fóliát gyűjtögethetek-e?

Fejér megyei falum határában kérdeztem meg a kombinátorozó gazdát, csinálhatok-e pár fotót arról az érdekes termésről, amit már vetés előtt sikerült betakarítania nemrég bérbe vett földjéről. Erre gondolok:

A patakpart feltöltésére használta a falu a korábbi szemétlerakóban összegyűlt anyagot, íme az eredmény
Így szedi össze a kombinátor a nejlont a földből. (Kombinátor: "több talajművelő eszköz kombinációja egy eszközben, amely eredményesen alkalmazható a szántott talaj elmunkálására, ill. magágy készítésére". A képen lévő cuccon rugós kapák és rögtörő-simító hengerboronák vannak, bár ez utóbbi pont nem látszik a fóliadaraboktól.)
Pár tucat méterenként keletkezik egy ilyen kupacka a földön, majd elégetődik, szép fekete füsttel

Mindenféle nejlondarab, műtrágyászsák, krumplis szövetzsák van a leletben, a legszebb darab eddig egy '70-es évekbéli tejeszacskó volt. A nejlonkupacok sorsa az égetés - nem valami környezetbarát megoldás, de a tavaszi munkák idején érthető módon nincs kapacitás azzal foglalkozni, hogy a gazdák ezt a sok szirszart összeszedjék és elvigyék valami hulladékudvarba. 

Ne legyenek illúzióink: ahogy a negyvenéves fóliadarabok nem tűntek el mostanra, a mostaniak sem fognak maguktól szétesni belátható időn belül a szeméttelepeken (és az erdők mélyén, a bozótosokban, a hátsó udvarban, stb.). Szóval léccilécci gyűjtse mindenki szelektíven a műanyagot, akkor legalább újra műanyag vagy legalább viszonylag tiszta égetéssel előállított energia lesz belőle, nem akadály a csírázó magok útjában, vagy műszaki hiba-ok a talajművelő gépekben!