Újabb tény, amit elhessegetnek a klímaváltozást tagadók

Gyorsabban olvadnak az Alaszkai-hegységben lévő gleccserek, mint bármikor az elmúlt 400 évben.

Egy ilyen hírt olvasva a klímaváltozást humbugnak tartók legyintenek, és már gépelik is: EZ TŐLÜNK FÜGGETLEN VÁLTOZÁS! AZ EMBER NEM TEHET RÓLA.

Csakhogy, a friss kutatás szerint a Denali Nemzeti Parkban lévő Hunter-hegyen nyaranta hatvanszor több hó olvad el, mint az iparosodás 150 évvel ezelőtti kezdete előtt.

A változás tehát villámgyors, és valamiért pont olyan ütemben gyorsul, ahogy az emberiség rájött, hogy kell szenet, olajat, és egyéb fosszilis energiahordozókat égetni.

Megállapították, hogy korunk nyarai legalább 1,2-2 Celsius-fokkal melegebbek a 18. és a 19. század, valamint a 20. század elejének nyarainál. Ugyanezen időszak alatt a Hunter-hegy klímája kétszer akkora mértékben melegedett, mint Alaszka tengerszinten lévő területein. 

A kutatók azt feltételezik, hogy a Hunter-hegy példátlan olvadásához hozzájárul a Csendes-óceán trópusi vidékéről odaáramló egyre melegebb levegő. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.