Belenéztünk az energiaipar kristálygömbjébe, és láttunk egy kis homályos jövőt

Essen a Ruhr-vidék egyik meghatározó iparvárosa. Irdatlan mennyiségű szenet füstöltek itt el a németek, hogy energiát csináljanak belőle, amivel aztán kiváló kések és villák, biciklik, Mercedesek, tankok készítésére alkalmas acélt lehetett előállítani.

Azóta kicsit változtak a dolgok. Ma már nem csak szénből tudunk elektromos energiát fejleszteni, a legnagyobb esseni bányaüzemből pedig múzeum lett. Ennek a múzeumnak a szomszédságában található az a kocka alakú, összevissza ablakaival és egyszerűségével lenyűgöző betonblokk, amelyben az E.ON, ez a hatalmas német, pontosabban multinacionális energiavállalat tartott konferenciát, Innovation Days címmel, nem meglepő módon az innováció témájában. Mutatom az épületet, mert érdekes:

Dizájn- és management-tudomány oktatása folyik ebben az épületben Essenben, meg néha konferenciákat tartanak benne

Mutatnék más érdekes képeket is a kétnapos rendezvényről, melyre az E.ON meghívására utaztam ki, de sajnos ez nem fog menni. Ez ugyanis nem erődemonstráció, technológiai bemutató volt, hanem egy kifejezetten bensőséges, ha tetszik, intim, elsősorban a cég menedzsereinek, részvényeseinek, partnereinek szóló lelkesítő kampány arról, hogy ne féljenek a jövőtől, sőt: merjék ők maguk alakítani a jövőt. Olyan izgalmasan hangzó státuszú előadók léptek fel, mint a Google "Vezető Innovációs Evangelistája"vagy az SAP "Vezető Dizájner & Futurológus"-a, lángoló tekintetű, kicsit őrült messiások, akik szerint a jövő jó dolog, a változás még jobb, a jövőbe vivő változásokat előidéző innováció meg a lehető legjobb, és ennél már csak egy legeslegjobb van: a hamarosan mindent átszövő, mindenhova beépülő Mesterséges Intelligencia.

Azaz: What is The Future? Vicces a jövőkutató bácsi

A két nap alatt lenyomott tucatnyi szeánszot értelemszerűen nem tudom a maga teljességében átadni itt és most egy cikkben, ezért egy sommás bekezdésben foglalom össze a lényeget.

Az elektromos energia-termelés egyre inkább decentralizálódik, egy kicsit hasonlóan, ahogy az internet robbanása változtatta meg az információhoz való hozzáférést a tömegek számára. A házi erőművekkel (napelemek), új energiatárolókkal (Powerwall, az elektromos autók akkumulátorai) egyre jellemzőbb lesz a kétirányú energiaáramlás, ráadásul egyre több kis közösség veszi a maga kezébe a saját energia-ellátását. (Ezzel kapcsolatban hallgathattuk meg az LO3 nevű amerikai kis cég ügyvezetőjét is, amely Brooklynban segített létrehozni egy blockchain-szemléletben megépített mini-hálózatot, microgrid-et.) A sok kis termelői-fogyasztói kör persze nincs elvágva a hálózattól, azt mintegy felhőként használva nagyon is részei maradnak a nagy egésznek. És ezt a felhőt ugye kezelni kell valakinek - ez a valaki szeretne lenni az E.ON.

A mesterséges intelligencia pedig az elképzelésük szerint ennek a felhőnek és a sok kis hálózatnak a menedzselésében fog majd segíteni. Hogy miként, azt persze még nem tudni, de az energia áramlásával kapcsolatos irdatlan mennyiségű adat elemzésével egészen új lehetőségek nyílnak nem csak az energiatermelés és -elosztás hatékonyabbá tételében, de a gyártásszervezésben is, és ezekből a lehetőségekből pénzt is lehet csinálni. Hát, valahogy így.

Az E.ON amúgy nem csak előadás-sorozatot szervezett minderről, konkrét üzleti lépéseket is tett a jövő irányába. Pár napja jelentették be, hogy megvették (illetve elcserélték) az RWE-től, a másik nagy német energetikai cégtől az Innogy-t, a megújuló energiával és "kistermelőkkel" foglalkozó leányvállalatot, ugyanakkor igyekszik megválni erőműveitől (Magyarországon például már gyakorlatilag nincs olyan erőmű, ami az E.ON-é lenne.) A cég immár főként a hálózatra, az alhálózatok menedzselésére és egyedi ügyfélmegoldásokra koncentrál: nem megtermelni, hanem kezelni akarja az ide-oda cikázó elektromos energiát.

Egyszerre lelkesítő és lehangoló volt látni, hogy milyen nagyon messze van a mi kis provinciális valóságunktól ez az egész. Miközben itt Paks 2-ről beszélgetünk, meg napelem-adóról, meg a szélerőművek ellehetetlenítéséről, vagy arról, hogy most akkor ki kitől veszi meg a Visontai Erőművet, valahol Európa szerencsésebb vidékein már arra készülnek, hogy milyen lesz, amikor gépi intelligencia osztja-szorozza a milliónyi pontban megtermelt és raktározott, jórészt tiszta energia útját valami egyelőre elképzelhetetlen, de mindenképp faszagányos új világ megteremtése érdekében.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.