Ha van amitől igazán tartanunk kell, az a tengeren úszó, sokkoló méretű szeméthegy

A "nagy csendes-óceáni szemétfolt", amely Kalifornia és Hawaii között lebeg a vízen, mintegy 80 ezer tonna műanyagot tartalmaz. Ez 16-szorosa a korábban jelentett mennyiségnek.

 Laurent Lebretont, a delfti Óceán Megtisztítása Alapítvány munkatársa figyelmeztetett arra, hogy az adatok tükrében ideje azonnali lépéseket tenni a műanyag tengerekbe áramlása ellen, az eddig odakerült hulladékot pedig el kell takarítani.

A hulladék öt óceáni térségben halmozódott fel, a legnagyobb szemétfolt Hawaii és Kalifornia között terül el. A hároméves kutatómunka során kiderült, hogy a műanyaghulladék mennyisége exponenciálisan növekszik.

 1,6 millió négyzetkilométeres vízfelületet borít be az úszó szeméthegy, ami javarészt nagyobb a mikroszkopikus műanyagdarabkáknál, halászhálók, játékok és még műanyag WC-ülőke is van köztük. 

Évente millió tonnaszám ömlik a műanyag az óceánba. Az örvénylő óceáni áramlatokban foglyul esett műanyagdarabok egészen apró műanyag szemcsékké morzsolódnak szét, amely bekerül a tengeri táplálékláncba.

Az apró műanyagszemcsék mennyisége a kutatók mérései alapján 8 százalék. Nos, ezért kellene takarítani serényen, mert ha ez a mennyiség lebomlik, mindannyian plasztikot fogunk enni. 

Újra kell gondolni a műanyagok felhasználási módját. Mint mondta, a gyógyításban, szállításban és építkezésben nagyon hasznos a műanyag, de az egyszer használatos műanyagok vagy a csak rövid ideig használható műanyagok felhasználásán változtatni kell. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.