Műanyag helyett ehető algába csomagolnának a németek

Szép lassan rájövünk, hogy az élővilágot csúfító, felfoghatatlan mennyiségű műanyag hulladék nem csak azokra a fránya állatokra hat. Bekerült a körforgásba, és mikrószemcsék formájában visszatalál hozzánk. 

Ezért érthető a német kutatók igyekezete, akik algából állítanának elő ehető csomagolóanyagot. 

A komposztálható, sőt ehető csomagolóanyag kifejlesztéséről a Bremerhaveni Főiskola, a Bremerhaveni Alfred Wegener Sark- és Tengerkutató Intézet, valamint a Nordsee gyorsétteremlánc írt alá két évre szóló szerződést szerdán.

Az új terméket kizárólag északi-tengeri algából akarják előállítani, és a növény minden részét fel akarják használni, nem csak egyes alkotóelemeit. A csomagolóanyagnak nem lehet algaíze, nem ereszthet a színe, és nem puhulhat fel túl hamar. 

 A német szövetségi környezetvédelmi hivatal adatai szerint Németországban 15 év alatt 110 ezer tonnáról 256 ezer tonnára nőtt a csomagolóanyag-felhasználás a vendéglátóiparban.

Környezetvédőknek aggályaik vannak a lebomló csomagolóanyagot illetően, mert az - szerintük - szemetelésre ösztönözhet (nem okoz lelkifurdalást), és problémát okozhat a hulladékszelektálásnál. Úgy vélik, a helyes irányt a többször felhasználható csomagolás jelentené. (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.