Ha később rohad meg a gyümölcs, nem kell annyit kidobni belőle, jöttek rá brit élelmiszer-tudósok

Ahogy kémiából is tanultuk és a Belga is megénekelte: a zöld banán az etilén hatására érik szép sárgára:

Szállítás, raktározás közben viszont érdemes távol tartani ezt a gázt a banántól (és más, szintén etilén hatására érő gyümölcsöktől), mert az érési folyamat értelemszerűen rövidíti azt az időt, amíg a leszedett gyümölcs eltartható. A brit It's Fresh élelmiszer-technológiai cég a berlini Fruit Logistica vásáron mutatta be azt az új légszűrőt, amely az eddig használt kálium-permanganátos megoldásnál hatékonyabban vonja ki a banán mikroklímájából az etilént és kétszer hosszabb zölden tarthatóságot biztosít szürettől polcra helyezésig.

Kezeletlenül, kálium-permanganáttal illetve az új filterrel kezelt légtérben szállított, tárolt banán szedés után, 9, majd 18 nappal később

A banán az a gyümölcs, amelyből a legtöbbet szállítanak ide-oda szerte a világban. Ha kevesebb romlik meg, pontosabban érik túl szállítás közben, illetve nő a tárolási idő, kevesebbet kell kidobni, kevesebb termelésre, szüretre, szállításra fordított energia megy veszendőbe. Így lesz a hosszan zöld banánból kétszeresen is zöld termék.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.