Az ész nélkül eltapsolt milliárdok mintapéldája a zöld álomváros, ami ma kihaltan áll a sivatagban

Több, mint tíz éve lelkes cikkek tucatjai születtek egy érdekes kezdeményezésről, az Abu-Dzabi város vonzáskörzetében épülő, egyedi öko-városról.

Komplett, önfenntartó, kizárólag megújuló energiára épülő, 40-50 ezer fős mintavilágot képzeltek el akkor, szélerőműparkok, naperőművek, földszondák, energianövények szerepeltek a tervben.

Zseniálisnak hatott a riportokban rendszeresen ellőtt, vezető nélküli, elektromos tömegközlekedési rendszer, és a hagyományos arab motívumokra alapozó építészet.

"A település hat négyzetkilométeren terül majd el, tervezett lakossága ötvenezer fő. Az építtető, az állami Abu Dhabi Future Energy Company az első ütem lezárását 2015-re tervezi - a munkálatok februárban már el is kezdődtek." - szól egy MTI hír 2008-ból.

2010-ben még úgy tűnt minden sínen van, hisz megérkeztek az első lakók.

A Masdar Természettudományi és Technológiai Intézet diákjai lettek az elsők, akik beköltözhettek. "Összesen 170-175 diákunk van, közülük százan gyakorlatilag itt élnek a kampuszon" - mondta Fred Moavenzadeh, az intézmény igazgatója.

Adele Galieva (@pampamdelika) által megosztott bejegyzés,

Befékezett a világ, befékezett az öko-város

A válság évei lassították a fejlesztés ütemét, a tervezett költségvetés is 10-15 százalékkal emelkedett, a lelkes híradások száma pedig egyre csökkent. 

A helyzet pedig tulajdonképpen alig változott 2010 óta, az egyetemen tanuló, körülbelül 250 állandó lakóval, plusz az ott dolgozókkal vegetál Masdar City, aminek ambiciózus célkitűzését is enyhítették. Nulla szén-dioxid kibocsátás helyett már az ötven százalékkal is megelégednének. 

The majority of Masdar tho was still #underconstruction

Alexei Aitouganov (@paralexei) által megosztott bejegyzés,

A fenntarthatóság álomvilága kegyetlen pofont kapott a valóságtól, ugyanis annyira sem fenntartható, hogy megépüljön. A 22 milliárd dolláros vízió 2018-ban egy furcsa, futurisztikus várostorzó a végtelen sivatagban, de töretlenül fejlesztik, a legújabb céldátum a befejezésre 2030. Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok vannak 2016. január 21-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.