Teherán levegője szmogtól terhes, már az iskolákat is bezárták

Hétfőn az állami általános iskolák tartottak zárva a szmog miatt, s a hatóságok ezt a szabályozást terjesztették ki keddre a felsőbb oktatási intézményekre, ráadásul a tartomány egész területére vonatkozóan.

A forgalmi korlátozások ellenére a 8,5 millió lakosú Teherán finompor-koncentrációja 173 mikrogramm volt légköbméterenként, ami közel hétszerese az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által meghatározott határértéknek. 

Teherántól északra elterülő hegyeket nem lehetett látni. A hatósági intézkedések keretében elrendelték a környezetszennyező üzemek zárva tartását, de az építkezéseken is szünetelt a munka.

A város már több mint két évtizede küzd a légszennyezéssel. Télen a szmog rendszeresen veszélyes értékeket ér el a városban, amely az Elburz lábánál, egy három oldalról hegyekkel körülvett völgyben terül el.

Iráni sajtójelentések szerint a légszennyezés négyötödrésze a kipufogógázokra vezethető vissza.


A város ötmillió járművének 90 százaléka hazai gyártmány, s bár az iráni olajfinomítók az utóbbi időben jobbak lettek, az országban előállított benzin gyakran rossz minőségű. (MTI)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.