Több nagy kiterjedésű olajfoltot találtak az iráni tartályhajó balesetének helyszínén

A katasztrófa helyszínétől délnyugatra találtak egy 15 kilométeres olajfoltot, illetve tőle keletre még egyet, amely 18 kilométer hosszú.

Mintegy 530 kilométerre vannak Sanghajtól és 310 kilométerre a japán Naha városától.

A 136 ezer tonna rendkívül könnyű olajat (gázkondenzátumot) szállító, panamai zászló alatt hajózó, Szancsi nevű iráni tartályhajó január 6-án borult lángba, miután összeütközött egy kínai hajóval Sanghajtól körülbelül 300 kilométerre keletre.

A tartályhajó egy hétre rá, vasárnap süllyedt el. A baleset oka továbbra sem ismert.

 A hajón 32 ember volt, 30 iráni és két bangladesi. Hármuk holtteste került elő eddig. A többiek eltűntek. Az iráni mentőegységek szóvivője már vasárnap közölte, hogy nincs már esély arra, hogy túlélőt találjanak.

A gázkondenzátum - amelyet az olajiparban könnyű olajnak is neveznek - egy része továbbra is ég a tengeren. 

Rendkívül mérgező és gyorsan égő anyagról van szó, amely ha a vízben marad, komoly károkat okozhat az élővilágban. A Greenpeace nemzetközi környezetvédő szervezet arra hívja fel a figyelmet, hogy a kondenzátum nagy része elég, nem hagyva maga után az olajszennyezésekre jellemző fekete foltot a víz felszínén, de amely nem ég el, azt nehéz lesz elválasztani a víztől, mert vékony, színtelen, és a vízben részben oldódó anyagról van szó.

(MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.