Állatvédők tiltakoztak egy ultra-ortodox zsidó szokás ellen, balhé lett belőle

Jóm kippur, a bűnök engesztelésének zsidó ünnepe előtt a mélyen vallásos zsidók a kaparot szertartás során egy csirkét forgatnak meg a fejük fölött. Ezt követően a metsző a bűnök elvételének jeléül rituálisan levágja az állatot.  Szokás eladni a szertartáshoz használt állat húsát és a pénzt eladományozni. 

A XIX. századi megoldásban akad egy apró eltérés, a folyamatból kimaradnak a csirkék, nem is szereznek be állatot, csak elmondják a megfelelő áldásokat és az erre szánt pénzt eladományozzák. Szerencsére ez a tömegesen elterjedt verzió, azonban  New Yorkban, a brooklyn-i ultra ortodox közösség még 2017-ben is szó szerint vette az előírást.

Évente körülbelül ötvenezer szárnyast vágnak le az utcán hirtelenjében felállított instant mészárszékeken, majd egyszerűen szemetes zsákokba tömik a tetemeket (bár állítólag nagy része emberi fogyasztásra kerül). 

A keményvonalas állatvédők, és a vallási szokásaikat féltő keményvonalas zsidók közül utóbbiak állnak nyerésre, az aktivisták hiába próbálták bíróságon keresztül elérni a rituálé megváltoztatását, eddig nem jártak sikerrel. 


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.