A norvégok egyre jobban imádják az elektromos és hibrid kocsikat

A váltást a zöld érzelmek mellett állami támogatás is motiválja, így a számok egész elképesztőek,  zéró-emissziós új autót 33 ezret helyeztek forgalomba tavaly Norvégiában, az összesnek a 20,9 százalékát a 2016-os 16 százalék után. 

A becslések szerint a teljesen elektromos autók részaránya 2018-ban 25 százalékra emelkedik a forgalomba helyezett új autók között, a dízel eladások pedig meredeken zuhannak,   tavaly 23,1 százalék volt, pedig 2012-ben még 64 százalékkal taroltak. 

Norvégiában az elektromos autók számos adó- és díjkedvezményt élveznek, mentesülnek például az autópályadíj és a parkolási díj megfizetése alól. 

Az eladási listát a VW Golf (minden hajtás együtt) vezette tavaly, a második helyen a BMW i3 (elektromos és range extender verzió) autója áll, a harmadikon a Toyota Rav4 (hibrid és benzin hajtás), a negyediken pedig a Tesla Model X tisztán elektromos autó.

A kisebbik Tesla, a Model S a nyolcadik az eladási rangsorban.

(MTI)


Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.