Hülye angolok, angol hülyék: 2017-ben több energiát termeltek széllel, mint szénnel

Együtt örül az energetikai szektor és a zöldek Nagy-Britanniában. A megújulókra alapozott termelés ugyanis működik, minden várakozáson felül fejlődik, és még a Greenpeace szerint is olyan szintet ért el az idén az emisszió-mentes energia, ami még egy évtizede is teljességgel elképzelhetetlen volt. 

A kormányzati támogatásokkal alaposan megtolt beruházások hatására 2017-ben a britek által felhasznált elektromos energia harmada származott megújulókból. 

Sheringham Shoal Offshore Wind Farm, 2012-es fotó

Gareth Redmond-King, a WWF energia- és klímaügyi vezetője korántsem hurráoptimista, de legalább bizakodó állásfoglalása szerint "a klímaváltozás továbbra is pusztítja a természetet, az élővilágot, de legalább már látszik, hogy szembenézünk a kihívásokkal, egyre inkább hátat fordítunk a fosszilis tüzelőanyagoknak és új, tiszta jövőt építünk". 

A WWF szerint ugyanakkor a tisztább energetika mellett szükséges a háztartások emissziójának határozottabb korlátozása is. Úgy véli, a benzines és dízel járművek eladásának 2040-re tervezett, általánosan elfogadott végső megszüntetése túl késői, szerintük előre kéne hozni az olajra alapozott közlekedés végét 2030-ra.

Nagy-Britannia energetikai infrastruktúrája jelenleg a negyedik legtisztább Európában és a hetedik a világon.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.