Vagy felvirágzik a kereskedelem, vagy mindmeghalunk: életbe lépett a CETA

Az Európai Unió és Kanada közti szabadkereskedelmi megállapodás, a CETA előkészítésének folyamatát és tavalyi aláírását erős viták övezték. A CETA szeptember 21-én lépett életbe, mi pedig teljesen váratlanul a Greenpeace-től kaptunk egy közleményt, melyben a nagyon zöldek a GMO-technológiától óvnák a magyarokat. 

Álláspontjuk szerint a kanadai-európai kereskedelmi és beruházási megállapodás felülírhatja az uniós környezetvédelmi és állatjóléti standardokat, az európai és magyarországi élelmiszer-biztonsági szabályozásokat, és megkönnyítheti a jelölés nélküli GMO-tartalmú termékek elterjedését hazánkban. A Greenpeace Magyarország ezért arra kéri a magyar országgyűlési képviselőket: ne szavazzák meg hazánkban a CETA ratifikációját. De innentől teljesen átadom nekik a szót:

"Szeptember 21. a CETA „átmeneti alkalmazásának” első napja, amikor a megállapodás több mint 90 százaléka [1] még azelőtt hatályba lép, hogy az uniós tagállamok nemzeti és regionális parlamentjei jóváhagynák azt. Az átmeneti alkalmazás köre kiterjed a vámkedvezményekre és a szélesebb körű kereskedelmi és „szabályozói együttműködésre” is, amely révén a vállalkozások kiemelt hozzáférést szereznek a döntéshozókhoz. 

A CETA-megállapodással kapcsolatban a Greenpeace és az IATP ma három [2] [3] [4] [5] tájékoztató anyagot tett közzé, amelyben az élelmiszeripart és mezőgazdaságot érintő súlyos aggályokra hívják fel a figyelmet.

-       A CETA-val az észak-amerikai agrárvállalatok megkerülhetik a fogyasztók egészségét és biztonságát őrző szigorúbb szabályozásokat. Kanadában ugyanis az uniósnál alacsonyabb élelmiszer-biztonsági szabályozások vannak hatályban, a mezőgazdasági termelés pedig nagyobb mértékben függ a vegyi adalékanyagok és GMO-k használatától.

-       A CETA révén klónozott anyagok és élőlények juthatnak be az európai piacokra. Az Amerikai Egyesült Államokban ugyanis nincsenek megfelelő előírások a klónozásra vonatkozó kötelező címkézésre. Az élő szarvasmarha, sertés, különböző genetikai anyagok és más állati termékek Egyesült Államok és Kanada közötti intenzív kereskedelme következtében így igen valószínű, hogy a kanadai hústermékeket érintő ellátási láncban találhatók klónozott anyagok és élőlények is. Ez de facto aláaknázza az állatok klónozására vonatkozó európai uniós tilalmat.

-       A CETA következtében címkézés nélküli genetikailag módosított élelmiszerek kerülhetnek az Unióba. Tavaly óta Kanadában engedélyezett a genetikailag módosított lazac értékesítése. Eddig mintegy 4,5 tonna genetikailag módosított lazacot értékesítettek Kanadában – címkézés nélkül. Ez azt jelenti, hogy a kanadaiak nem tudnak különbséget tenni a genetikailag módosított lazac és a nem módosított lazac között. A vámcsökkentés és kvótaemelés révén a CETA lehetővé teszi a Kanadából az Európai Unióba irányuló lazacexport növekedését. Bár az Unióban szigorú szabályozások vannak érvényben a génmódosított termékek jelölésére, a kanadai címkézés hiánya miatt kérdéses, hogy az EU miként tudja garantálni, hogy nem kerül genetikailag módosított lazac az uniós piacokra.

Annak érdekében, hogy a magyar emberek tiszta és egészséges környezetben élhessenek, elengedhetetlen, hogy biztonságos és jó minőségű élelemhez juthassunk megbízható forrásból. A CETA-val azonban megsokszorozódhat az egészségtelen élelmiszerek európai importja, és felülírhatókká válnak az egészségünket és biztonságunkat védő fogyasztóvédelmi szabályozások” – mondta Nyitray Dániel, a Greenpeace Magyarország kampányfelelőse."

Maga az EU ugyanakkor hivatalosan sokkal pozitívabb üzeneteket küldöz polgárainak a CETA várható hatásairól. Itt van például ez az energiától kicsattanó videó arról, hogy milyen jó lesz minden:

Nos, kedves olvasók, ezek után csak egy dolgot tehetünk: megkérdezünk benneteket, szerintetek mi lesz velünk?

Jó lesz nekünk a szabadkereskedelmi megállapodás Kanadával, vagy mindmeghalunk?
Jólesznekünk
Mindmeghalunk
Majdmeglátjuk
QuizMaker
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.