Forradalom helyett fejlődés, jön az új villanyos Nissan Leaf

Tokióban mutatta be a Nissan a világ talán legnépszerűbb elektromos autója, a Leaf új, megnövelt hatótávolságú verzióját.  

A 2010 óta piacon lévő első generáció megérett a cserére, a villanyautók hívei már régóta várták, mivel rukkolnak elő a japánok. Forradalmi változást felesleges volt remélni, a Leaf is csak azt tudja, amit egy elektromos autó a ma használt akkumulátor technológiával tudhat. 

Villanymotorja 150 LE teljesítményű, legnagyobb forgatónyomatéka 320 Nm, szemben a jelenlegi 109 LE/254 Nm értékekkel; a 144 km/óra végsebesség nem változott.  

40 kilowattórás akkumulátorával akár 400 kilométert is képes megtenni (NEDC mérés szerint, ami messze áll a valóságtól) egy feltöltéssel, gyorstöltő állomáson pedig 40 perc alatt töltődik 80 százalékos kapacitásáig az akkupakk. 

A valóságban inkább olyan 220-240 használható átlagos hatótáv remélhető időjárási körülményektől függetlenül, ami dicséretes érték az elektromos autók között, csakhogy a töltési sebesség ezzel nem változott, a 16,6kW-os töltéssel, vagyis otthoni hálózatról 8 órát vesz igénybe a művelet. 

A Nissan Leaf második generációja inkább egyéb technológiai megoldásokban úttörő, itt debütál a teljesen automatikus parkolórendszer vagy a gyorsítást és a lassítást egyetlen pedállal megvalósító elektronikus pedál (e-pedál.) 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.