Milyen hatással lesz a napfogyatkozás az energiaellátásra?

Az utolsó, Észak-Amerikát érintő napfogyatkozás 1979-ben zajlott le. Azóta legalább egy dolog nagyon megváltozott az Egyesült Államokban: a napenergia részaránya ez elektromos energia-termelésben.

Az utóbbi évtizedben átlagosan évi 68%-kal bővült a telepített napelem-állomány, jelenleg 45 GW össz-csúcsteljesítmény segít be a szén-, atom-, víz- és egyéb erőműveknek, ezzel az usákok teljes áramfogyasztásának hat százalékát a Nap fedezi. Az a Nap, amelyiket pár nap múlva egy széles sávban kitakar pár órára a Hold:

Kép: US Energy Information Administration, NASA

Országosan 1900 ipari méretű napelem-telep működését zavarja majd meg a jelenség. Két államot érint különösen erőteljesen a napfogyi: Kalifornia és Észak-Karolina napelem-telepeinek termelése átmenetileg 50-70%-kal csökken, amíg végigvonul felettük az árnyék. 

Ennek ellenére nem várhatók fennakadások az elektromos szolgáltatásban. A NERC, az észak-amerikai energiabiztonságért felelős szervezet úgy fogalmazott, hogy az esemény leginkább egy tesztnek tekinthető, amely a nagy áramszolgáltatók rendkívüli helyzetekre való felkészültségét fogja lemérni.

Ahogy a Hold árnyéka végigvonul a napelemeken, a szolgáltatók tervezett időzítéssel pörgetik majd fel azokat a gyorsan bevethető gáz- és vízerőműveket, amik kipótolják a kieső energiát.

Az energetikai szektor számos képviselője kifejezetten üdvözli a napfogyatkozást. Ez a rövid elsötétülés ugyanis új lökést adhat azoknak a stratégiai tervező folyamatoknak, melyek során az USA felkészülhet azokra az időkre is, amikor már nem csak hat, hanem sokszor hat százalékkal szerepel majd a napenergia az elektromos áram termelésében.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.