Az éghajlatváltozás fogalmát is eltörölné a Trump adminisztráció

A termőföld megóvásáért felelős hivatal, munkatársai közötti levelezés arra utal, hogy Donald Trump elnök kormányzata befolyást gyakorol  az éghajlatváltozással kapcsolatos szóhasználatára.

A témával foglalkozó Guardian cikk példaként hozza a termőföld egészségért felelős igazgató egyik levelét, amelyben pontosítják a szóhasználatot. 

Az "éghajlatváltozás" helyett például az "időjárási szélsőségeket" javasolja. Az "éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás helyett pedig az "időjárási szélsőségeknek való ellenállást". Az "üvegházhatású gázok csökkentése" helyett a "a szerves anyagok növelése a talajban, a termőképesség fokozása" szerepel.  

 A brit lap birtokába került február 16-i e-mailben Bianca Moebius-Clune azt hangoztatta, pusztán a szóhasználattal nem változtatják meg a modellezési gyakorlatukat. Felhívta a figyelmet, hogy a gazdasági növekedés, az üzleti lehetőségek bővülése a vidéki Amerikában, az agroturizmus és a "szépülő külső" emlegetését mindenkinek el kell fogadnia.

 Egy másik, Donald Trump hivatalba lépése után alig néhány nappal, január 24-én íródott levélben az NRCS által vezetett projektek helyettes vezetője azt írta: világos, hogy az előző kormányzat egyik legfőbb célja nem azonos a most hivatalba lépő adminisztrációéval, ez pedig az éghajlatváltozás.

Mint az egy júliusi e-mailből kiderül, néhányan elvetették az új szóhasználatot. "Tartanunk kellene magunkat az eddigi nyelvezethez, meg kell őrizni munkánk tudományos integritását" - olvasható a levélben.

 A mezőgazdaság az egyik legfőbb forrása az üvegházhatású gázoknak az Egyesült Államokban: 15 százalékát adja a kibocsátásnak. Sam Clovis, akit az elnök a mezőgazdasági minisztérium legfőbb tudósának tisztségére szán - és amúgy nem tudós -, a napokban áltudománynak nevezte az éghajlatkutatást.

A Fehér Ház és a belügyminisztérium honlapjáról eltűntek az éghajlatváltozás veszélyeire utaló dokumentumok, az EPA pedig az éghajlattal foglalkozó teljes fejezetet elérhetetlenné tette az internetes felületén, míg átdolgozzák a nyelvezetet. (MTI, The Guardian) 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.