Minek ide erdő, minek ide orangután?

 Helyi lakosok kiirtották Borneón egy orangutánok számára létesített vadvédelmi terület erdőségének mintegy ötödét, veszélyeztetve a főemlősök vadonba való visszatelepítésének esélyeit  

A borneói orangutánok fennmaradásáért küzdő alapítvány illetékese elmondta, hogy Indonézia más részéről betelepedett emberek kivágták a fákat és mezőgazdasági terményeket telepítettek. Az emberi tevékenység nagyon közel van a menedékhely "erdei iskolájához", ahol több mint 20 orangután él félig önállóan, tanulva az élelemszerzést, a fészekkészítést lombokból és más, túléléshez szükséges jártasságot, ami szükséges rehabilitációjukhoz a vadonban.

Az alapítvány az 1850 hektáros területet a helyiektől vásárolta meg és helyreállította az erdőséget, amely ma már 170 orángután otthonául szolgál. 

Az idegenek mintegy 340 hektár területet foglaltak el illetéktelenül, a helyi rendőrség nem lépett fel ellenük.  

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) tavaly súlyosan veszélyeztetett fajjá nyilvánította a borneói orangutánokat, mert mintegy kétharmadával csökkent a számuk negyven év alatt.

Adatai szerint jelenleg alig több mint százezer borneói orangután él a Föld harmadik legnagyobb szigetén, Borneón trópusi esőerdőkben, amelyek azonban gyors ütemben pusztulnak a legális és illegális fakivágások miatt. A borneói esőerdők mintegy 40 százalékát irtották ki az 1970-es évek eleje óta. A vadászat is jelentősen hozzájárul az orángutánpopuláció csökkenéséhez.  (MTI)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.