Már mindent lehet, az utak is kifehérednek Amerikában?

Egyszerűnek tűnő, kézenfekvő módszerrel harcolnak a hőség ellen Kaliforniában, fehérre festik az utakat.

Elsőként Los Angeles egyes területein vetették be a megoldást, a fekete árnyalatú aszfaltra világos, avagy csatahajó szürke, szinte fehér borítás került. A kezelés nélkül a reggeli órákban már 34 fokos volt az útfelület, az átfestés után pedig mindössze 22 Celsius fok.

A CoolSeal elnevezésű felületkezelés kecsegtető hűtőhatása ellenére még gyerekcipőben jár, az biztos, hogy segít csökkenteni a sűrűn lakott területekre jellemző hősziget jelenséget, de a valós, hosszútávú teszt még ezután következik. Az aggódó hangok, kritikák már így is felütötték a fejüket, a Berkeley laboratórium vizsgálata szerint a felhasznált anyagok életciklusát, tartósságát tekintve a legtöbb útfehérítő eljárás korántsem nevezhető energiatakarékosnak.

Itt pedig ütközik két környezetkímélő nézet, megéri nagy energiabefektetéssel pár fokkal csökkenteni egy elfuserált városi élettér hőmérsékletét csak azért, mert ragaszkodunk az aszfalthoz?

A Berkeley laborja által közzétett publikáció pont ebben a kérdésben segít dönteni a kérdéssel egyáltalán foglalkozó városvezetőknek.

Elszöszmötöltek a számításokkal, és eredményük több, mint elgondolkodtató. Minden világosabb négyzetméternyi aszfalt kevesebb mint 1 kWh energiamegtakarítást jelent évente, ami körübelül 60 cent dollárosítva.

Ha a felületkezelés ára ez alatt marad, akkor pénzügyi, illetve energiabefektetés szempontjából is megéri belevágni. Ha nem, akkor inkább ültessenek fákat, és tekerjék még fentebb a klímát.

Persze a végén hozzátették, hogy a vizsgálat nem terjedt ki az életani hatásokra, vagyis még ettől függetlenül lehet nagyon üdvös a fehéres aszfalt, de az már ugye egy másik kutatási terület.

Jó az ilyen eredményeket mazsolázni, amikor mások pedig teljes magabiztossággal jelentik ki, hogy a bolygót csak a húsevés elhagyása, és a kevesebb gyerek mentheti meg. (nyitókép: LA STREET SERVICES/TWITTER)